Kajian baru mendedahkan kesan toksik dalam gula
klik di sini untuk dapatkan barangan bayi murah!
Jumlah gula yang banyak boleh menyebabkan komplikasi kesihatan jangka panjang dan juga memendekkan nyawa.
Kita hidup dalam dunia yang manis. Kebanyakkan kanak-kanak America menggunakan lebih daripada 20 sudu teh gula setiap hari, dan orang dewasa 50% lebih gula hari ini berbanding daripada tahun 1970an. Kita semua tahu bahawa terlalu banyak gula tidak baik untuk anda. Tetapi adakah kita tahu ia boleh menjadi toksik? Sekumpulan penyelidik di University of Utah menggunakan tikus untuk menjalankan kajian mengenai kesan negatif pada gula. Mereka mendapati ia boleh menjadi kesan yang serius kepada kesihatan manusia.
klik di sini untuk dapatkan barangan bayi murah!
Gula didapati bukan sahaja pada gula-gula, tetapi juga banyak pada barangan rumah seperti pasta dan keropok.
Simptom gula
Dalam kajian selama 58 minggu, tikus telah diberi makanan diet yang mengandungi 25% lebih gula. Peratusan ini adalah bersamaan dengan diet manusia yang sihat bersama-sama dengan tiga tin soda setiap hari. Pengkaji itu mendapati bahawa tikus ini dua kali lebih berkemungkinan untuk mati seperti tikus yang diberi diet yang sama tanpa gula. Walaupun tikus tidak menunjukkan tanda-tanda obesiti atau tekanan darah tinggi, tikus jantan adalah 26% kurang diperlukan dan menghasilkan anak 25% lebih sedikit daripada tikus lain.
Ahli-ahli sains sering menggunakan tikus untuk penyelidikan kerana mereka mempunyai struktur genetik yang serupa dengan manusia. “Oleh kerana kebanyakan bahan yang bertoksik dalam tikus juga toksik di dalam manusia, masalah fizikal yang dialami oleh manusia yang menyebabkan kematian tikus telah meningkat ketika disamakan dengan manusia,” kata penulis kajian James Ruff University of Utah. Penemuan daripada kajian ini mendedahkan kesan negatif yang tidak begitu dikesan sebagai berat badan atau masalah jantung. Gula boleh menyumbang kepada perubahan jangka panjang dalam badan yang boleh mengubah pembangunan dan juga memendekkan nyawa.
Waspada dengan had
Jenis gula mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh manusia. Beberapa gula yang kita gunakan berasal dari makanan yang kita tidak jangkakan, contohnya, soda dan biskut. Tetapi kebanyakkan gula yang kita makan hanya tersembunyi. Syarikat makanan menambah sejumlah besar gula untuk barangan yang kita mungkin tidak mengklasifikasikan sebagai gula. Sos pasta, keropok, dan juga jenama sos tomato mempunyai sejumlah besar gula. Untuk membantu mengurangkan pengambilan gula tambahan, pakar pemakanan mencadangkan melihat bahan-bahan pada bungkusan makanan. Bahan-bahan yang berakhir dengan ose, seperti sukrosa dan fruktosa, adalah gula. Begitu juga dengan perkataan sirap. Mengurangkan gula daripada diet bagi orang Amerika mungkin sukar. Tetapi dengan usaha untuk mengawal ketagihan gula di negara kita dapat membentuk masa depan yang lebih manis.
Artikel ini dipetik daripada www.timeforkids.com