Ibu, Bayi & Kanak Kanak

Kurangkan Gula Untuk Gigi Yang Sihat

gula berlebihan

garis panduan kesihatan yang baru memberi nasihat kurang gula dalam makanan kita

klik di sini untuk dapatkan barangan bayi murah!

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menasihati orang di seluruh dunia untuk mengurangkan jumlah gula yang mereka makan setiap hari.

Manakala manisan boleh menjadi sukar untuk menentang, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menetapkan garis panduan pemakanan baru bagi semua orang di seluruh dunia. Garis panduan yang dikeluarkan pada Rabu, menasihatkan supaya orang dewasa dan kanak-kanak untuk mengurangkan pengambilan gula mereka untuk kekal sihat.

Dalam satu kenyataan, Francesco Branca, pengarah jabatan pemakanan WHO, berkata terdapat “bukti kukuh” yang mengurangkan pengambilan gula harian dapat “mengurangkan risiko berat badan berlebihan, obesiti, dan kerosakan gigi.”

Pastikan ia Segar

Garis panduan ini tidak digunakan pada gula dalam buah-buahan segar dan sayur-sayuran atau setiap bahan yang secara semulajadi dalam susu. Menurut WHO, tiada bukti terhadap kesan negative yang dilaporkan disebabkan pengambilan gula tersebut. Malah, garis panduan yang baharu amat diberi perhatian pada “tambahan” atau “bebas” gula. Ini termasuk gula yang ditambah kepada makanan yang diproses dan minuman seperti donat, biskut, gula-gula, dan minuman ringan.

Gula tambahan selalunya disebut sebagai gula “tersembunyi” kerana mereka wujud dalam makanan yang kita mungkin tidak sangkakan sebagai gula, seperti madu dan sos tomato. Pakar kesihatan menasihatkan supaya pengguna melihat bahan yang terkandung pada bungkusan makanan untuk membut keputusan yang bijak.

klik di sini untuk dapatkan barangan bayi murah!

Highlighted

gambar daripada Mutuelles-comparateur.fr

Kanak-kanak menikmati buah yang segar.

Keprihatinan di Seluruh Dunia

WHO mencadangkan supaya masyarakat di Amerika Syarikat, Eropah, dan masyarakat Barat yang lain perlu mengurangkan pengambilan gula dengan purata dua pertiga, atau ke bawah dengan hanya 10% daripada kalori keseluruhan. Bagi negara-negara membangun, penjagaan gigi kurang diberi perhatian dan rongga adalah lebih sukar untuk menghalang, WHO mencadangkan bahawa pengambilan gula dikurangkan kepada 5%.

Di Amerika Syarikat, orang dewasa kini mendapat kira-kira 11 hingga 15% daripada kalori mereka dari gula tambahan. Kanak-kanak biasanya mengambil lebih, kerana ia boleh menyumbang sehingga 16% daripada diet mereka. Di Eropah, pengambilan gula berbeza mengikut negara. Bagi orang dewasa di Hungary dan Norway, ia adalah kira-kira 7%. Di Sepanyol dan United Kingdom, gula membentuk sebanyak 17% daripada diet orang dewasa. WHO melaporkan kanak-kanak di Eropah, pengambilan gula boleh menjadi lebih tinggi, yang terdiri daripada kira-kira 12% di Denmark, Slovenia, dan Sweden, hampir 25% di Portugal.

“Masalahnya ialah, kita sememangnya suka gula yang terdapat dalam semua,” kata ahli sains Kieran Clarke, Universiti Oxford. “Walaupun anda tidak makan gula-gula, anda mungkin mengambil gula yang cukup banyak dalam pemakanan.”

Tetapi Clarke juga menyatakan bahawa bagi orang yang tidak boleh melepaskan gula, senaman adalah penyelesaian yang baik.” Jika anda mendapat senaman yang cukup, anda boleh makan apa sahaja,” katanya. “Tetapi ia amat sukar untuk mengelakkan sejumlah besar gula melainkan jika semua yang anda makan adalah buah-buahan dan sayur-sayuran.”

Artikel ini dipetik daripada www.timeforkids.com