Hidangan ayam ni ada pelbagai kan? Tetapi antara yang paling popular adalah hidangan ayam masak merah. Boleh kata setiap lapisan umur lah sukakannya. Tengok je di kenduri, memang akan ambil sekurang-kurangnya seketul kan?
Sedapnya hidangan ini, sebenarnya tak susah pun tau nak buat. Kalau buat sendiri, kita boleh kawal kepedasan dan manisnya ikut citarasa kita.
Jom cuba!
Resepi Ayam Masak Merah
Resepi oleh: cookpad
Bahan-Bahan
Bahan A
- 5 senduk minyak goreng ayam
- Sebiji bawang besar sederhana yang dihiris
- Rempah tumis 3 sekawan
Bahan B
- Sebatang serai yang dititik
- Sehelai daun pandan yang disimpul
- 4 biji tomato ceri yang dipotong dadu
Bahan C
- Sebiji bawang besar yang dikisar
- 2 ulas bawang putih yang dikisar
- Seinci halia yang dikisar
- 3 sudu makan cili kisar
Bahan D
- 1/4 cawan susu sejat
- 1/4 sudu kecil asam jawa Xtra Adabi + 1/2 cawan air
- 1/4 keping gula nisan yang diracik
- Sesudu makan gula
- Sesudu makan Secukup Rasa
- 1/2 biji bawang Holland yang dihiris bulat
4 ketul ayam goreng yang digoreng separuh masak
Segenggam kacang pis yang sejuk beku
Cara-Cara
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit secukupnya dan gorengkan sehingga separuh masak.
2. Kemudian, tumiskan bahan A sehingga wangi.
3. Masukkan pula bahan B dan kacaukan sebati.
4. Teruskan dengan memasukkan bahan C pula.
5. Tumis sehingga kesemuanya pecah minyak elok.
6. Bila dah pecah minyak, masukkan bahan D dan ayam goreng separuh masak tadi. Biarkan ia mendidih seketika dan sesuaikan rasa ikut citarasa anda.
7. Tutup api dan tabur kacang pis. Siap!
Tips Memasak Resepi Ayam Masak Merah
- Kalau menumis sambal, tips untuk sedap ialah tumisannya mesti pecah minyak elok. Kalau tak, tak menjadi sambal nanti. Cili kisar pun rasa mentah je.
- Gula nisan/gula melaka mesti ada ya. Ini untuk mencantikkan rupa sambal dan rasa yang lebih enak manisnya.
Ayam masak merah ni sesuai dihidangkan sebagai lauk utama. Kalau makan dengan nasi minyak, memang rasa macam di kenduri dah.
Selamat mencuba!