Menu nasi ayam penyet memang tak asing kan di Malaysia ni walaupun ia berasal daripada negara seberang. Ayam goreng yang berempah dimakan bersama sambal penyet istimewa, memang akan buat anak-anak dan suami teringat-ingat lah.
Mommy kena bersedialah ya kalau mereka request untuk Mommy repeat resepi ni. Jom, masak bersama Motherhood resepi ayam penyet bersama sambalnya ini, inspirasi daripada masakan Che Nom!
Resepi Ayam Penyet Bersama Sambalnya
Resepi oleh: Che Nom
Bahan-Bahan
Bahan-bahan tumbuk halus
- 3 inci halia
- 6 ulas bawang putih
*bahagikan kepada 2 bahagian
Bahan-bahan rebusan ayam
- Seekor ayam yang dipotong 4
- Bahan tumbuk halus bahagian 1
- 2 inci lengkuas
- 3 keping daun salam
- Seketul kiub ayam
- 2 liter air
*bahagikan air rebusan kepada 3: 1 bekas untuk masak nasi, 1 bekas untuk sup, dan 1 cawan lebih untuk bancuhan tepung
Bahan-bahan sup ayam
- Air rebusan 1 bahagian
- 1 sup bunjut
- Sedikit air
- Sedikit potongan batang sup
- ½ sudu kecil lada sulah
- Garam secukup rasa
- Sesudu kecil serbuk ketumbar
- ½ sudu kecil jintan manis
- ½ sudu kecil jintan putih
Bahan bahan perapan ayam
- Sesudu kecil serbuk jintan manis
- Sesudu kecil serbuk jintan putih
- 3 sudu kecil serbuk ketumbar
- Sesudu kecil serbuk kunyit
- ½ – Sesudu besar serbuk kari daging
- ½ sudu kecil lada sulah
- ½ sudu kecil garam
- Bahan tumbuk halus bahagian 2
Bahan-bahan lain
- 3 cawan beras
- 4 ½ cawan air rebusan ayam
- 2 helai daun pandan
- Sedikit garam
Bahan-bahan sambal ayam penyet (sambal merah)
- Secawan minyak masak
- Segenggam ikan bilis
- Sebiji bawang besar yang dihiris kasar
- 3 biji bawang merah yang dihiris kasar
- 4-5 ulas bawang putih
- 10 biji cili merah besar yang dihiris kasar
- 10-15 biji cili padi yang dipatahkan
- 3 biji tomato bersaiz besar yang dipotong kasar
- Sesudu besar belacan
- 2 sudu kecil gula
- Garam secukup rasa
- 2 biji limau nipis yang diperah jusnya
Bahan-bahan sambal ayam penyet (sambal kicap)
- Sesenduk sambal merah yang belum goreng
- ½ cawan kicap pekat manis jenama ABC
Bahan-bahan salutan tepung
- Lebihan rempah perapan ayam
- Secawan tepung beras
- Sebiji telur
- Sedikit garam
- Secawan air rebusan ayam
Bahan-bahan hiasan
- Sekeping tempe
- 3 ketul tauhu
- Sayur kobis
- Sayur kacang panjang
- Hirisan daun sup
- Hirisan daun bawang
Cara-Cara
Cara untuk rebus ayam
1. Tumbukkan bahan-bahan tumbuk halus dan bahagikan kepada 2 bahagian.
2. Dalam kuali, masukkan ayam dan gaulkan bersama bahan-bahan lain rebusan ayam.
3. Kemudian, rebuskan sehingga ayam empuk dalam anggaran 15 minit macam tu.
4. Bila dah empuk, angkat ayam dan ketepikannya ke dalam mangkuk.
5. Bahagikan air rebusan kepada 3 bahagian. Masukkan 2 bahagian ke dalam mangkuk dan tinggalkan 1 bahagian di dalam kuali tadi.
Cara buat sup kosong
1. Masukkan kesemua bahan untuk buat sup ayam ke dalam air rebusan dalam kuali tadi.
2. Kemudian kacau dan masak sehingga ia mendidih.
Cara buat perapan ayam
1. Masukkan kesemua bahan untuk buat perapan ayam ke dalam mangkuk ayam yang direbus tadi dan gaulkan sebati.
2. Kemudian, tutupkannya dan biarkan ayam diperap dahulu dalam kira-kira 2 hingga 3 jam.
Cara masak nasi ayam penyet
1. Sementara itu, kita akan masak nasi untuk ayam penyet. Masukkan daun pandan, air rebusan ayam dan garam ke dalam periuk nasi bersama beras yang telah dibasuh.
2. Kemudian masak nasi macam biasa.
Cara buat sambal penyet
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan ikan bilis sehingga garing.
2. Angkat ikan bilis dan gorengkan bawang dan cili padi sehingga lembut.
3. Diikuti dengan cili merah.
4. Kemudian, tomato.
5. Gorengkan juga belacan sehingga naik bau.
6. Dah angkat semua, blend atau tumbuk kasar kesemuanya.
7. Asingkan sesenduk untuk buat sambal penyet kicap dan masukkan selebihnya ke dalam kuali tadi.
8. Tumiskan bersama gula, garam dan jus limau nipis.
9. Sambal ayam penyet merah dah siap!
Cara buat sambal penyet kicap
1. Ambil sesenduk sambal penyet yang belum ditumis tadi dan kisarkan bersama kicap.
2. Kemudian perahkan sedikit limau dan dah siap sambal kicap kita.
Cara untuk goreng tauhu dan tempe
1. Keluarkan ayam dari mangkuk perapannya tadi dan gaulkan tauhu dan tempe dengan lebihan rempah perapan tadi.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk salutan tepung dan adunkan dengan air rebusan ayam sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan macam ni.
3. Salutkan ayam, tempe dan tauhu kesemuanya ke dalam adunan tepung ni dan gorengkan.
4. Goreng sekejap je sehingga garing.
5. Dah angkat semua, gorengkan lebihan tepung tadi macam ni, seakan renjis-renjis untuk hasilkan kriuk-kriuk penyet.
6. Bila dah garing, angkat dan taburkan di atas ayam penyet bersama tauhu dan tempe tadi.
7. Seterusnya, sebelum hidang, ketuk-ketuk dulu ayam penyet. Tak nama ayam penyet lah kalau tak ketukkan sedikit kan?
Tips Menyediakan Resepi Ayam Penyet
- Memang banyak benda nak kena buat. Tapi kalau Mommy cuba, hasilnya pasti berbaloi.
- Jangan lupa untuk tumis sambal penyet sedikit garing ya. Nanti kalau rasa mentah tak sedap tau.
Tengok juga cara buat nasi hujan panas kat sini. Kalau masakan homemade, memang tak mengecewakan kan?