Ibu, Bayi & Kanak Kanak

Resepi French Toast Cinnamon Yang Fluffy, Confirm Anti Gagal!

French toast adalah makanan barat yang tidak asing lagi untuk orang melayu, terutama untuk kanak-kanak. French toast antara makanan kegemaran ramai apabila roti tersebut disalut dengan telur dan ada perasa.

Anak-anak Mommy suka makan roti yang berperasa cinnamon? Jom ikuti resepi yang super fluffy dan confirm sedap ni.

French Toast Cinnamon

Bahan-Bahan:

  • 8 keping roti putih (tak kisah jenama apa)
  • 2 telur
  • 1 sudu besar susu pekat manis 
  • ½ cawan susu segar
  • Secubit garam
  • 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (cinnamon)
  • 1 sudu kecil butter
  • Sirap maple/madu untuk topping 

Cara-Cara:

1. Campurkan semua bahan kecuali roti dan butter. Kacau rata.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home
Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

2. Panaskan non stick pan dan masukkan butter.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

3. Celupkan sekeping roti ke dalam bancuhan tadi dan pastikan rata kedua belah.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

 

4. Kemudian masukkan roti ke dalam pan dan biarkan masak sehingga kekuningan.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

5. Balikkan dan biarkan sedikit garing. Kemudian boleh la di angkat dan letakkan ke atas pinggan yang di lapik tisu. Ulang sehingga habis semua roti.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

6. Potong rfrench toast kepada dua bahagian supaya senang nak makan dan boleh dihidangkan.

Kredit Gambar: Youtube@Gia’s Home

 

Print

French Toast Cinnamon

Course Pencuci Mulut
Cuisine Barat
Keyword Kek, Kuih, dan Pastri

Ingredients

  • 8 keping Roti putih
  • 2 biji Telur
  • 1 sudu besar Susu pekat manis
  • ½ cawan Susu segar
  • Secubit Garam
  • 1 sudu kecil Serbuk kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil Butter
  • Sirap maple/madu (untuk topping)

Instructions

  •  Campurkan semua bahan kecuali roti dan butter. Kacau rata.
  • Panaskan non-stick pan dan masukkan butter.
  • Celupkan sekeping roti ke dalam bancuhan tadi dan pastikan rata kedua belah.
  •  Kemudian masukkan roti ke dalam pan dan biarkan masak sehingga kekuningan.
  • Balikkan dan biarkan sedikit garing. Kemudian boleh la di angkat dan letakkan ke atas pinggan yang di lapik tisu. Ulang sehingga habis semua roti.
  • Potong rfrench toast kepada dua bahagian supaya senang nak makan dan boleh dihidangkan.

Selamat mencuba Mommy!


Dapatkan lebih banyak resepi yang sedap dan mudah di SINI.