Mommy mencari-cari resepi Ikan Patin Tempoyak seperti yang Mommy cuba di Temerloh hujung minggu hari tu? Kali ini, Motherhood kongsikan resepi asli daripada salah seorang Mommy yang menyertai peraduan #MamaMasakMamaMenang bersama Motherhood.com.my.
Selain daripada resepi resepi Ikan Patin Tempoyak ini, Mommy boleh klik pada link di atas untuk melihat pelbagai resepi menarik yang dikongsikan peserta #MamaMasakMamaMenang atau resepi yang dikongsikan team Min di sini.
Mesti tak bosan makan tengah hari Mommy selepas ini. Sebelum itu, jom ikuti cara-cara menyimpan tempoyak dalam jangka masa yang lama.
Cara-Cara Menyimpan Tempoyak Supaya Tidak Berkulat
Berdasarkan perkongsian daripada Mayang Suri, ini adalah tips untuk menyediakan dan menyimpan tempoyak supaya ia tidak berkulat. Memang tempoyak sebenarnya masam, sebab tu Mommy harus asingkan dengan durian yang Mommy mahu makan dan durian yang Mommy nak buat tempoyak.
1. Pertama sekali, Mommy asingkan isi dan bijinya, tak cantik pun tak apa asalkan diasingkan. Durian jenis apa-apa pun boleh, kalau nak pakai durian musang king pun no hal!
2. Selepas itu, masukan didalam penapis. Tapiskan durian tadi dalam 2 malam di luar peti ais.
3. Jangan lupa untuk perisakan. Masukkan garam dan gaul rata. Mommy boleh agak-agak nak letak garam tu, jangan terlebih masin pula ya! Baru lah ada taste.
4. Akhir sekali, Mommy boleh letak dalam balang atau bekas bertutup. Letak sampai penuh pun tiada masalah. Apabila kita tapiskan tadi, gas-gas dia dah takda. Dia dah kembang siap dah. Sebelum tutup bahagian atas, taburkan sedikit gula dan simpan di dalam peti ais.
Selamat mencuba~
Resepi Ikan Patin Tempoyak Asli
Ingredients
- 1 ekor ikan patin
- 1 senduk tempoyak*
- 1 ikat daun kesum
- 1 batang bunga kantan
- 7 – 15 biji cili api*
- 1 inci kunyit hidup*
- (Kisarkan bahan-bahan bertanda *)
- Air
- Garam
- Gula
Instructions
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisarkan ke dalam periuk.
- Masukkan tempoyak. Jika lagi pekat kuah tempoyak, lagi sedap.
- Masukkan air. Jika tak suka pekat, Mommy boleh tuangkan lebih air.
- Apabila tempotak telah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
- Kemudian, baru masukkan ikan Patin.
- Perasakan dengan garam & gula.
- Masak sehingga ikan betul-betul masak.