Sejak bermulanya fasa endemik, rakyat Malaysia sudah dibenarkan untuk pergi melancong, sama ada dalam negeri ataupun ke negara luar. Kalau Mama suka pergi ke Thailand, tentu teringat-ingat makanan di situ, tomyam original dari Thailand, ikan stim limau dan sotong bakar ala Thai. Sosnya yang penuh perasa itu mesti dah lama diidam-idamkan!
Tak perlu risau kalau tak dapat melancong dan makan di Thailand. Kali ini Motherhood ingin kongsikan resepi sotong bakar ala Thai yang amat ringkas dan memenuhi citarasa ramai. Mommy cuma perlu pastikan Mommy boleh mendapatkan bahan-bahan yang sesuai untuk mendapatkan rasa yang sama macam dekat Thailand itu.
Resepi ini terbahagi kepada dua bahagian – satu untuk perap sotong bakar dan lagi satu untuk sos sotong bakar tersebut. Jom tengok macam mana nak masak resepi sotong bakar yang mudah ini.
Cara-Cara Memasak Resepi Sotong Bakar Thai
1. Bersihkan sotong dan kelar sedikit di bahagian atas badan sotong. Mesti hati-hati, jangan sampai putus ya, cukup sekadar untuk ‘membuka’ badannya supaya sotong akan masak dengan sempurna dan menyerap sosnya dengan lebih baik.
2. Perap sotong dengan bahan-bahan perapan iaitu jus limau, sos tiram, madu dan sedikit garam. Biarkan perapan ini selama 10-20 minit.
3. Sementara itu, kisarkan bahan-bahan untuk buat sos seperti bawang putih, cili padi, cili merah, jus limau, sos tiram dan sos ikan. Nak tumbuk pun boleh.
4. Jangan lupa untuk perasakan sos itu dengan garam dan gula secukupnya ya. Akhir sekali, barulah masukkan daun ketumbar dan gaul rata sosnya.
5. Seterusnya, bakarkan sotong perap tadi hingga masak.
6. Akhir sekali, tuangkan sos Thai tadi ke atasnya, biarkan sos itu masuk di celah-celah potongan badan sotong.
7. Siap untuk dihidang!
Untuk memudahkan Mommy, Mommy boleh ikuti langkah-langkah yang telah dirumuskan di bawah ini. Mommy nak cetak dan kongsikan bersama rakan-rakan yang lain pun boleh.
Resepi Sotong Bakar Ala Thai
Ingredients
Bahan Perap Sotong
- 5 ekor sotong (dibersihkan)
- 1 1/2 sudu jus lemon
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu madu
- secubit garam
Bahan Sos Sotong
- 5 ulas bawang putih
- 10 biji cili padi
- 1-2 tangkai cili merah
- 3 sudu jus lemon
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos ikan
- garam dan gula secukupnya
Instructions
- Bersihkah sotong dan kelar sedikit bahagian badan sotong.
- Perap sotong dengan bahan-bahan perapan, iaitu jus limau, sos tiram, madu, dan sedikit garam.
- Sementara sotong diperap, kisar bahan-bahan sos iaitu bawang putih, cili padi, cili merah, jus lemon, sos tiram, dan sos ikan.
- Perasakan sos dengan garam dan gula secukupnya, kemudian barulah masukkan daun ketumbar dan gaul rata.
- Bakar sotong yang telah diperap tadi hingga masak.
- Tuang sos ke atas sotong selepas sudah dibakar untuk dihidang.
Cuba sekali, pasti nak lagi! Sedap bukan?
Yang tak makan pedas pun pasti rasa nak lagi dan lagi. Sambil-sambil Mommy tambah nasi untuk habiskan lauk sotong bakar ini, lihat juga resepi sotong paprik ala thai yang amat mudah dan menyelerakan ini.
Sumber resepi: Erna Hezreen Hamzah @ cookpad