Go Back
resepi sotong paprik

Resepi Sotong Paprik

Teringin makan di luar tapi takut ramai orang? Cuba resepi sotong paprik yang mudah ini ala hidangan paprik di restoran Thai!
Cook Time 30 mins
Course Menu Utama
Cuisine Melayu, Thailand

Ingredients
  

Bahan-bahan Utama

  • 500 gram sotong (dipotong bulat)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (ketuk dan cincang)
  • 2 inci halia (potong mancis)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 3 sudu cili kisar/cili boh
  • 4 helai daun limau purut
  • 6 biji cili padi (dihiris atau tumbuk sehingga pecah)
  • sayuran-sayuran (kacang panjang / jagung kecil / lobak merah)
  • 2 sudu minyak masak

Bahan-bahan Sos

  • 1 sudu sos ikan
  • 1-2 sudu kicap pekat manis
  • 2 sudu sos tiram
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos cili

Instructions
 

Cara-Cara

  • Bersihkan dan potong sotong, bahan tumis, dan sayur-sayuran.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia.
  • Masukkan serai dan cili kisar sehingga pecah minyak dan naik bau.
  • Masukkan sotong dan kacau.
  • Masukkan daun limau purut, cili padi, dan sayur-sayuran pilihan.
  • Masukkan bahan sos dan kacau sehingga masak.
  • Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!