Go Back
resepi sotong butter

Resepi Sotong Butter

Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

Bahan-Bahan Perap

  • 300 gram sotong (dipotong bulat)
  • 1 sudu tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu gula
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan Sos

  • 2 sudu mentega
  • 3 tangkai cili padi (dihiris)
  • 1 pelepah daun kari
  • 230 ml susu cair
  • garam
  • minyak masak

Instructions
 

Cara-cara

  • Perap sotong dengan bahan-bahan perapan.
  • Panaskan minyak dan goreng sotong yang telah diperap. Ketepikan dahulu.
  • Panaskan minyak untuk menyediakan sos.
  • Masukkan mentega menggunakan api yang kecil dan biar cair.
  • Masukkan cili padi dan daun kari dan tumis sehingga naik bau.
  • Apabila sudah wangi, masukkan susu cair dan kacau sehingga menggelegak.
  • Masukkan sotong yang telah digoreng tadi dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
  • Tuang sedikit tepung gandum yang telah dibancuh dengan air kosong untuk mendapat sos yang pekat.
Tried this recipe?Let us know how it was!