Go Back
+ servings

Resepi Kerabu Ikan

Diet seimbang untuk yang sedang menjaga pemakanan.
Prep Time 15 mins
Cook Time 18 mins
Total Time 33 mins
Course Makan Tengah Hari
Cuisine Malaysian
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients
  

BAHAN-BAHAN A

  • 2 ekor ikan kembung
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 3 sudu makan jus limau
  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN B (Dihiris)

  • 3 batang serai
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato
  • 2 biji chili merah
  • 1 biji cili hijau
  • 1 pokok daun ketumbar

Instructions
 

  • Panaskan air fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Kelarkan ikan dan gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, sapukan minyak zaitun di semua bahagian ikan.
  • Masukkan ke dalam air fryer dan masak selama 10 minit.
  • Terbalikkan ikan menggunakan senduk dan masak lagi 5 minit.
  • Ambil isi Ikan dan buangkan tulangnya.
  • Masukkan isi ikan, bahan-bahan B, jus limau, sos cili Thai, dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga rata dan hidangkan.
Keyword ikan, Salad/Kerabu/Ulam-ulaman
Tried this recipe?Let us know how it was!