Go Back
resepi kari sotong

Resepi Kari Sotong

Kari Sotong Tanpa Santan Ala Nasi Kandar
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

Bahan-bahan

  • 500 gram sotong (dibersihkan dan dipotong)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 sudu halba campur
  • 1 paket rempah kari ikan
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 tangkai cili merah atau hijau
  • 1 sudu cili kisar / cili boh / serbuk cili
  • sedikit air
  • garam dan gula secukupnya

Instructions
 

Cara-cara

  • Panaskan minyak dan tumis halba campur seketika.
  • Masukkan daun kari dan tumis sehingga naik bau. 
  • Kemudian masukkan bahan kisar bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga wangi.
  • Masukkan cili kisar, cili boh, atau serbuk cili dan kacau rata. 
  • Masukkan rempah kari ikan dan kacau sebati.
  • Tuang sedikit air dan tumis lagi sehingga pecah minyak. 
  • Setelah sudah pecah minyak, Mommy boleh perasakan dengan garam dan gula.
  • Masukkan pula air asam jawa dan kacau rata. 
  • Sesudah sahaja rempah sudah merenih, masukkan sotong yang telah dipotong dan dibersihkan tadi.
  • Tutup kuali sebentar untuk memasak sotong.
  • Setelah mendidih, masukkan hirisan cili merah dan masak seketika lagi.
Tried this recipe?Let us know how it was!