Go Back
resepi sotong masak hitam

Resepi Sotong Masak Hitam Ala Mamak

Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

  • 1/2 kg sotong (dibersihkan)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 helai daun pandang (potong pendek)
  • 3 sudu cili kisar
  • 1 sudu serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 2 biji tomato (dihiris nipis)
  • kicap manis secukupnya
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 biji bawang besar (dipotong atau dikisar kasar)
  • garam dan gula

Bahan-bahan Rempah Tumis

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang

Bahan-bahan Tumbuk / Kisar Halus

  • 6 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 ketul kunyit hidup

Instructions
 

  • Bersihkan sotong dan toskan.
  • Panaskan minyak dan tumis serai, daun pandan, daun kari, dan bahan-bahan rempah tumis.
  • Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau sehingga kekuningan dan naik bau.
  • Masukkan pula cili kisar, atau juga dikenali sebagai cili boh, dan masak seketika. 
  • Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, dan sotong.
  • Tuang kicap secukupnya, mengikut citarasa.
  • Masukkan bawang besar yang dikisar kasar, bersama dengan sos tiram.
  • Masak sehingga kuah pekat sebelum memasukkan garam dan gula mengikut citarasa.
Tried this recipe?Let us know how it was!