Go Back
+ servings

Resepi Ikan Bakar Tomyam Menggunakan Air Fryer

Prep Time 15 mins
Cook Time 18 mins
Total Time 33 mins
Course Makan Tengah Hari
Cuisine Thailand
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients
  

BAHAN-BAHAN A

  • 2 keping ikan tenggiri
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (Diketuk)
  • 1 helai daun limau purut (Dihiris)
  • 2 sudu makan serbuk/pes tomyam
  • 1 biji limau nipis (Diambil jus)

BAHAN-BAHAN B

  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • 3 biji cili api (Dicencang)
  • 2 biji bawang merah (Dicencang)
  • 2 biji limau kasturi (Diambil jus)

Instructions
 

  • Mula-mula gaul ikan bersama semua bahan A. Kemudian perapkan selama 30 minit.
  • Panaskan air fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan ikan ke dalam air fryer dan masak selama 10 minit.
  • Selepas itu, terbalikkan ikan dan masak lagi 5 minit. Keluarkan.
  • Akhir sekali, gaulkan bahan B dan hidangkan bersama ikan bakar.
Keyword Ikan
Tried this recipe?Let us know how it was!