Go Back

Resepi Tomyam Merah

Course Sup
Cuisine Thailand

Ingredients
  

  • Bawang merah
  • Serai
  • Bawang putih
  • minyak panas
  • 2 sudu cili kisar
  • 3 sudu pati tomyam
  • 1 sudu serbuk cili
  • 1 jug air
  • 1 batang ketumbar
  • 2 sudu air limau botol
  • 1 sudu gula
  • 1/2 sudu kiub ayam@ajinamoto
  • 1 sudu sos sotong
  • Daun limau purut
  • Udang, lala, sotong
  • Cendawan, tomato, lobak merah, bawang merah

Instructions
 

  • Tumis bawang merah, serai dan bawang putih dalam minyak panas.
  • Kemudian, masukkan cili kisar, pati tomyam, serbuk cili.
  • Tumiskan hingga pecah minyak dan masukkan 1 jug air.
  • Setalah mendidih, masukkan batang ketumbar, sedikit air limau dan gula.
  • Perisakan dengan kiub ayam/ajinamoto dan masukkan sos sotong.
  • Kemudian, masukkan daun limau purut, dan makanan laut kegemaran.
  • Selepas makanan laut masak, masukkan pula cendawan, tomato, lobak merah, dan bawang merah.
  • Tabur daun ketumbar dan siap untuk dihidang.

Notes

Kredit: Facebook Nor Erma NazlinĀ 
Keyword Seafood
Tried this recipe?Let us know how it was!