Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Tomyam Merah
Print Recipe
Pin Recipe
Course
Sup
Cuisine
Thailand
Ingredients
Bawang merah
Serai
Bawang putih
minyak panas
2
sudu
cili kisar
3
sudu
pati tomyam
1
sudu
serbuk cili
1
jug
air
1
batang ketumbar
2
sudu
air limau botol
1
sudu
gula
1/2
sudu
kiub ayam@ajinamoto
1
sudu
sos sotong
Daun limau purut
Udang, lala, sotong
Cendawan, tomato, lobak merah, bawang merah
Instructions
Tumis bawang merah, serai dan bawang putih dalam minyak panas.
Kemudian, masukkan cili kisar, pati tomyam, serbuk cili.
Tumiskan hingga pecah minyak dan masukkan 1 jug air.
Setalah mendidih, masukkan batang ketumbar, sedikit air limau dan gula.
Perisakan dengan kiub ayam/ajinamoto dan masukkan sos sotong.
Kemudian, masukkan daun limau purut, dan makanan laut kegemaran.
Selepas makanan laut masak, masukkan pula cendawan, tomato, lobak merah, dan bawang merah.
Tabur daun ketumbar dan siap untuk dihidang.
Notes
Kredit: Facebook Nor Erma NazlinĀ
Keyword
Keluarga
Tried this recipe?
Let us know
how it was!