Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Ketam Masak Kam Heong
Print Recipe
Pin Recipe
Course
Menu Utama
Cuisine
Cina
Ingredients
6
ekor
ketam, dicuci bersih dan dipotong 2
(gaul rata dgn serbuk kunyit, garam & sedikit tepung jagung)
1
biji
bawang merah besar
(dipotong 2)
4
ulas
bawang putih
(potong dadu)
2
tangkai
daun kari
Bahan Untuk Sos
2
sudu besar
serbuk kari ayam @ daging
4
sudu besar
cili sos
3
sudu besar
sos tiram
3
sudu besar
kicap manis
1/2
cawan
air
Serbuk maggi cukup rasa
secukupnya
Sedikit tepung jagung
dibancuh
Instructions
Mula-mula, goreng ketam dalam minyak panas, tetapi jangan lama-lama.
Goreng sehingga ketam bertukar warna sahaja kemudian angkat dan toskan minyak.
Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga sedikit garing.
Masukkan serbuk kari.
Masukkan sos cili, sis tiram dan kicap manis.
Masukkan sedikit air.
Masukkan maggi cukup rasa secukupnya.
Masukkan ketam yg telah di goreng dan gaul rata.
Akhir sekali, masukkan sedikit air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Siap untuk dihidang.
Notes
Kredit: Facebook Uwan Nolly Epin
Keyword
Keluarga
Tried this recipe?
Let us know
how it was!