Go Back

Resepi Ketam Masak Kam Heong

Course Makan Malam, Makan Tengah Hari
Cuisine Cina

Ingredients
  

  • 6 ekor ketam, dicuci bersih dan dipotong 2 (gaul rata dgn serbuk kunyit, garam & sedikit tepung jagung)
  • 1 biji bawang merah besar (dipotong 2)
  • 4 ulas bawang putih (potong dadu)
  • 2 tangkai daun kari

Bahan Untuk Sos

  • 2 sudu besar serbuk kari ayam @ daging
  • 4 sudu besar cili sos
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1/2 cawan air
  • Serbuk maggi cukup rasa secukupnya
  • Sedikit tepung jagung dibancuh

Instructions
 

  • Mula-mula, goreng ketam dalam minyak panas, tetapi jangan lama-lama.
  • Goreng sehingga ketam bertukar warna sahaja kemudian angkat dan toskan minyak.
  • Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga sedikit garing.
  • Masukkan serbuk kari.
  • Masukkan sos cili, sis tiram dan kicap manis.
  • Masukkan sedikit air.
  • Masukkan maggi cukup rasa secukupnya.
  • Masukkan ketam yg telah di goreng dan gaul rata.
  • Akhir sekali, masukkan sedikit air tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  • Siap untuk dihidang.

Notes

Kredit: Facebook Uwan Nolly Epin
Keyword Ketam
Tried this recipe?Let us know how it was!