Go Back

Resepi Daging Masak Merah Ala Thai

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu, Thailand

Ingredients
  

  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 1 biji bawang besar dihiris tebal
  • 4 sudu besar sambal
  • 4 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos merah bawang
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
  • Garam
  • Gula
  • Secukup rasa
  • Serbuk perasa

Instructions
 

  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
  • Masukkan daging dan bila daging hampir garing, masukkan bawang besar dan semua jenis sos.
  • Masukkan bahan berbaki satu persatu kecuali air tepung jagung dan sayur.
  • Setelah mendidih, masukkan air tepung jagung, sayur dan air mengikut banyak kuah yang diingini kacau sebati.
  • Sedia untuk dihidang.

Notes

Kredit: Facebook Aisyah Humairah
Keyword Daging
Tried this recipe?Let us know how it was!