Go Back
+ servings

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu
Servings 6 orang

Ingredients
  

  • 1 kg daging salai
  • 15 biji belimbing buluh
  • 4 batang serai dititik
  • 1 mangkuk santan segar
  • 3 keping asam gelugor

Bahan-Bahan Kisar

  • 4 ulas bawang merah
  • Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
  • 1 inci belacan
  • 1 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup

Instructions
 

  • Pertama sekali, masukkan semua bahan kisar dalam periuk.
  • Kemudian, masukkan daging salai dan reneh sebentar sambil kacau.
  • Tuangkan santan dalam periuk bersama serai dan asam keping. Pastikan sentiasa kacau.
  • Tambah garam dan serbuk perasa jika perlu.
  • Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata.
  • Masak dengan api perlahan sehingga belimbing lembut.
  • Kemudian, sedia untuk dihidang.

Notes

Kredit: Facebook Resepi Umi
Keyword Daging, Pedas
Tried this recipe?Let us know how it was!