Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Print Recipe
Pin Recipe
Course
Menu Utama
Cuisine
Melayu
Servings
6
orang
Ingredients
1x
2x
3x
1
kg
daging salai
15
biji
belimbing buluh
4
batang
serai
dititik
1
mangkuk
santan segar
3
keping
asam gelugor
Bahan-Bahan Kisar
4
ulas
bawang merah
Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
1
inci
belacan
1
inci
halia
2
inci
kunyit hidup
Instructions
Pertama sekali, masukkan semua bahan kisar dalam periuk.
Kemudian, masukkan daging salai dan reneh sebentar sambil kacau.
Tuangkan santan dalam periuk bersama serai dan asam keping. Pastikan sentiasa kacau.
Tambah garam dan serbuk perasa jika perlu.
Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata.
Masak dengan api perlahan sehingga belimbing lembut.
Kemudian, sedia untuk dihidang.
Notes
Kredit: Facebook Resepi Umi
Keyword
Keluarga
Tried this recipe?
Let us know
how it was!