Tumis bawang putih dan halia yang telah dicincang.
Masukkan cendawan shitake yang sudah dicuci dan dihiris nipis. Tumis sehingga ia layu sedikit. Kalau kering sangat, letak sesudu air.
Letak sedikit kicap cair, atau kicap perasa (seasoning). Kicap ni masin, jadi berpada-pada bila gunakannya. Nak gantikan dengan kicap lemak masin pun boleh.
Kalau cendawan dah macam ni, boleh angkat dan ketepikan.
Panaskan air sehingga menggelegak, kecilkan sikit api, dan masukkan oat dan biarkan ia reneh sampai kembang. Jika sukakan bubur yang lebih cair, boleh tambah air.
Bila oat dah jadi bubur, letak dalam mangkuk dan sedia untuk dihiris bersama lauk sampingan seperti telur, cendawan, taburkan cili emping dan daun bawang. Boleh renjiskan sedikit minyak bijan dan kicap cair untuk menambah selera.