Go Back

Resepi Lempeng Kelapa

Course Sarapan
Cuisine Melayu

Ingredients
  

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan kelapa muda (diparut)
  • 1/4 santan
  • sedikit garam
  • 1 cawan air kelapa (boleh guna air biasa)

Instructions
 

  • Sediakan sebuah mangkuk atau bekas yang sesuai.
  • Masukan tepung gandum, kelapa parut, santan dan sedikit garam. Gaul rata.
  • Kemudian masukan air kelapa muda. Jika tidak ada, boleh gunakan air bersih biasa. Gaul rata semua bahan sehingga sebati.
  • Panaskan kuali. Kemudian sendukkan bancuhan tadi ke dalam kuali mengikut saiz atau bentuk yang kita mahukan.
  • Masak menggunakan api yang sederhana.
  • Alihkan lempeng supaya masak dikedua bahagian atas dan bawah.
Keyword Kelapa
Tried this recipe?Let us know how it was!