Go Back

Resepi Sup Cendawan Berkrim

Mori Said Kitchen
Course Sup
Cuisine Barat

Ingredients
  

  • 1 biji bawang holland didadu
  • 7 ulas bawang putih dicincang
  • 8 cendawan yang warna perang didadu
  • 1 sudu makan butter
  • 1 sudu minyak masak
  • ½ sudu kecil dry tyme
  • 300 ml air
  • 200 ml susu atau cooking cream
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan black pepper course
  • Sedikit garam
  • 1 sudu kecil oregano
  • Sedikit dry parsley

Instructions
 

  • Cairkan butter bersama minyak masak. Kalau tak nak dikisarkan pon boleh juga dan kemudian, biarkan ia mendidih sebentar.
  • Tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga layu. Masukkan cendawan dan dry thyme dan masak sehingga layu.
  • Masukkan tepung dan gaul rata, kemudian masukkan air, kiub ayam dan biarkan mendidih. Agak lebih 5 minit, matikan api dan biarkan sejuk sebentar, kemudian kisar halus.
  • Masukkan semula ke dalam periuk, bersama susu, black pepper, garam, oregano dan gaul rata.
  • Matikan api. Taburkan dry parsley dan sedia untuk dihidang.
Keyword Sayuran
Tried this recipe?Let us know how it was!