Go Back

Resepi Pajeri Nanas

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu

Ingredients
  

  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Kayu manis, bunga lawang dan cengkih
  • 1 paket serbuk kari ikan
  • 1 paket serbuk kari daging 
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 udang kering
  • ½ cawan air (tumis 2-3 kali masuk air supaya rempah masak elok)
  • 1 biji nanas saiz sedang (tak sampai sebiji, dalam 5 potong bulat, kerat 2)
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 cawan air
  • ½ cawan santan kotak
  • 2 sudu besar gula
  • ½ sudu besar serbuk gula melaka
  • 2 tangkai cili hidup (belah dua jangan putus)

Instructions
 

  • Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan bunga lawang, cengkih dan kayu manis.
  • Masukkan serbuk kari ikan, serbuk kari daging, serbuk cili dan air kacau rata.
  • Masukkan udang kering dan kacau hingga pecah minyak.
  • Masukkan nanas, gula, serbuk gula melaka, kerisik. Masukkan air sedikit dan gaul rata. Biar mendidih. Masukkan cili yang dibelah tadi. Siap sedia untuk dihidang.
Keyword Buah-buahan
Tried this recipe?Let us know how it was!