Go Back

Resepi Ayam Halia Fettuccine

Ingredients
  

Ayam (Perap 30 Minit)

  • 300-500g isi ayam
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • Garam

Fettuccine

  • 250g fettuccine
  • 1 sudu besar pati ayam
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar cooking caramel
  • 1 sudu kecil minyak bijan

Kuah

  • 2 inci halia muda
  • 5 ulas bawang putih
  • 3-4 cawan air rebusan pasta
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • Sedikit lada putih
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Daun bawang
  • Cili merah

Instructions
 

  • Tumiskan fettuccine yang telah direbus, tambah minyak bijan, kicap manis, cooking caramel, dan masakkan hingga berkilat.
  • Tumiskan isi ayam yang telah diperap tadi dan letak atas fettuccine tadi.
  • Tumis halia dan bawang putih hinnga wangi dan tambahkan air rebusan pasta tadi. Masukkan sos tiram, kicap manis, sos ikan, minyak bijan dan lada putih.
  • Dah tu mendidih, tambahan air tepung jagung untuk pekatkan dan masukkan telur. Kemudian, masukkan daun bawang dan hirisan cili. Tuangkan kuah pada fettuccine dan ayam tadi. Dah siap!
Tried this recipe?Let us know how it was!