Go Back

Resepi Puding Roti Dengan Sos Kastard

Ingredients
  

  • 8 keping roti
  • 2 cawan susu segar
  • 4 sudu besar gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar marjerin (dicairkan)
  • Jem Strawberi
  • Buah Strawberi
  • Coklat ganache
  • Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • ½ cawan air
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 2 sudu besar gula

Instructions
 

  • Roti disapukan dengan jem strawberi dan dipotong 4.
  • Susun roti dalam bekas/loyang yang dah disapu dgn mentega.
  • Sementara itu kisarkan susu, telur, gula, esen vanila dan marjerin.
  • Tuangkan ke dalam loyang tadi.
  • Biarkan roti terendam seketika.
  • Pipekan lebihan jem strawberi dan letakkan buah strawberi yg dibelah 2.
  • Panaskan oven suhu 180°C dan bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak.

Cara Membuat Sos Kastard

  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat dan tutup api.
  • Hidangkan puding roti bersama coklat ganache dan sos kastard.

Notes

Kredit: Facebook Hidayati Hana

 

Tried this recipe?Let us know how it was!