Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Puding Roti Dengan Sos Kastard
Print Recipe
Pin Recipe
Ingredients
8
keping
roti
2
cawan
susu segar
4
sudu besar
gula
2
biji
telur
1
sudu kecil
esen vanila
2
sudu besar
marjerin
(dicairkan)
Jem Strawberi
Buah Strawberi
Coklat ganache
Sos Kastard
1
tin
susu cair
½
cawan
air
2
sudu besar
tepung kastard
2
sudu besar
gula
Instructions
Roti disapukan dengan jem strawberi dan dipotong 4.
Susun roti dalam bekas/loyang yang dah disapu dgn mentega.
Sementara itu kisarkan susu, telur, gula, esen vanila dan marjerin.
Tuangkan ke dalam loyang tadi.
Biarkan roti terendam seketika.
Pipekan lebihan jem strawberi dan letakkan buah strawberi yg dibelah 2.
Panaskan oven suhu 180°C dan bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak.
Cara Membuat Sos Kastard
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat dan tutup api.
Hidangkan puding roti bersama coklat
ganache
dan sos kastard.
Notes
Kredit: Facebook Hidayati Hana
Tried this recipe?
Let us know
how it was!