Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Kari Ayam 'Special' Rendah Lemak
Print Recipe
Pin Recipe
Ingredients
3
cawan besar
minyak masak
3
sekawan (bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
4
ulas
bawnag putih
(dicincang)
4
biji
bawang merah kecil
(dicincang)
1
ulas
kecil halia
(dicincang)
3
batang
serai
(dibuang pucuk dan ditumbuk sikit)
3
tangkai
daun kari
1
paket
pes kari ayam
2
peha
ayam penuh
(dibuang kulit dan dipotong ketul-ketul)
6
biji
ubi kentang kecil
(dipotong 4)
1
cawan
air
1
kotak kecil
santan rendah lemak
(200 ml)
Instructions
Rebus kentang sehingga lembut dalam air yang telah ditambah sedikit garam, lebih kurang 15 minit. Kemudian buang kulit dan potong 4 kerat.
Cincang bawang putih, bawang merah dan halia.
Buang kulit ayam, potong ketul-ketul sederhana besar dan gaul dengan halia.
Sediakan periuk dan panaskan minyak masak.
Tumis 3 sekawan sehingga berbau, kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan serai.
Masukkan pes kari ayam dan daun kari. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam separuh masak, kemudian tuang air yang telah digaul bersama setengah kotak santan. Gaul sebati.
Masukkan kentang. Gaul sebati.
Tuang santan yang selebihnya. Gaul sebati. Cuba rasa kari dan tambah sedikit garam jika perlu.
Reneh sehingga pecah minyak.
Sedia untuk dihidang.
Notes
Kredit: Facebook Lim Sooi Ping
Tried this recipe?
Let us know
how it was!