Go Back

Resepi Kari Ayam 'Special' Rendah Lemak

Ingredients
  

  • 3 cawan besar minyak masak
  • 3 sekawan (bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
  • 4 ulas bawnag putih (dicincang)
  • 4 biji bawang merah kecil (dicincang)
  • 1 ulas kecil halia (dicincang)
  • 3 batang serai (dibuang pucuk dan ditumbuk sikit)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 paket pes kari ayam
  • 2 peha ayam penuh (dibuang kulit dan dipotong ketul-ketul)
  • 6 biji ubi kentang kecil (dipotong 4)
  • 1 cawan air
  • 1 kotak kecil santan rendah lemak (200 ml)

Instructions
 

  • Rebus kentang sehingga lembut dalam air yang telah ditambah sedikit garam, lebih kurang 15 minit. Kemudian buang kulit dan potong 4 kerat.
  • Cincang bawang putih, bawang merah dan halia.
  • Buang kulit ayam, potong ketul-ketul sederhana besar dan gaul dengan halia.
  • Sediakan periuk dan panaskan minyak masak.
  • Tumis 3 sekawan sehingga berbau, kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan serai.
  • Masukkan pes kari ayam dan daun kari. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan ayam. Biarkan sehingga ayam separuh masak, kemudian tuang air yang telah digaul bersama setengah kotak santan. Gaul sebati.
  • Masukkan kentang. Gaul sebati.
  • Tuang santan yang selebihnya. Gaul sebati. Cuba rasa kari dan tambah sedikit garam jika perlu.
  • Reneh sehingga pecah minyak.
  • Sedia untuk dihidang.

Notes

Kredit: Facebook Lim Sooi Ping
Tried this recipe?Let us know how it was!