Go Back

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Ala Thai

Prep Time 25 mins

Ingredients
  

  • 3-4 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • ½ biji bawang holland
  • Sedikit capsicum
  • 1 batang serai (**boleh titik serai jika tak suka hirisan serai)
  • 2 pokok ketumbar
  • 1 biji tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 mangkuk sos cili
  • 1 mangkuk nenas didadu
  • 3-4 tangkai cili padi
  • 2 tangkai cili merah
  • 1 sudu besar pes cili Thai (**boleh ganti cili kisar 1 sudu besar kalau tak ada)
  • 1 sudu besar sos ikan
  • Garam, secukup rasa
  • 1 sudu kecil gula perang
  • 2-3 helai daun limau purut
  • Sedikit perahan jus limau nipis
  • Sedikit air, untuk lebih berkuah

Bahan-bahan untuk ikan siakap

  • 1 ekor ikan siakap
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Tepung jagung

Bahan-bahan untuk hiasan

  • Daun ketumbar
  • Daun salad
  • Hirisan nenas

Instructions
 

Cara-Cara Untuk Kuah 3 Rasa

  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia cincang serta bawang holland dadu. Kacau sehingga naik bau.
  • Masukkan sedikit capsicum, hirisan nipis serai, akar dan batang ketumbar serta tomato dadu. Gaul sehingga tomato kelihatan sudah lembut.
  • Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili, nanas yang didadu, cili padi, cili merah dan sedikit air sebagai kuah.
  • Tambah pes cili Thai, minyak cili, sos ikan, garam secukup rasa, gula perang dan taburan hirisan daun limau purut.
  • Masukkan sedikit perahan jus limau nipis dan kacau seketika lalu tutup api.

Cara-Cara Untuk Siakap 3 Rasa

  • Kelar isi ikan pada kedua belah bahagian.
  • Gaul ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, lalu salutkan dengan taburan tepung jagung.
  • Panaskan minyak dan goreng ikan siakap sehingga garing kedua belah bahagian.
  • Tuang kuah 3 rasa diatas ikan dan hias dengan taburan daun ketumbar, hirisan nenas dan lapisan daun salad.
  • Kemudian, ikan siakap 3 rasa sudah siap untuk dihidang.

Notes

Kredit: Che Nom 
Tried this recipe?Let us know how it was!