Go Back
resepi gulai ayam

Resepi Gulai Ayam Versi Utara

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan Utama

  • 1 ekor Ayam
  • 1 cwn Santan pekat
  • Ubi kentang
  • 2 biji Tomato
  • 3 tangkai Cili Hijau
  • Garam
  • Gula

Bahan-bahan A (untuk dikisar)

  • 5 sudu besar Rempah kari ayam
  • 1 biji Bawang besar
  • 3 ulas Bawang putih
  • 2 inci Halia
  • 1 sudu besar serbuk cili/pes cili

Bahan-bahan B (untuk ditumis)

  • 1 biji Bawang besar dihiris
  • 2 ulas Bawang putih dihiris
  • 3 inci Halia dihiris
  • 2 batang Kayu manis Ukuran dalam 1 inci
  • 2-3 biji Bunga lawang
  • 2-3 biji Bunga cengkih
  • 3 biji Buah pelaga
  • 4 tangkai Daun kari
  • 2 helai Daun pandan

Instructions
 

  • Mula-mula panaskan periuk dan tuangkan minyak secukupnya untuk menumis. Kemudian, masukkan bahan-bahan B dan tumis sehingga naik bau dan daun kari menjadi sedikit garing. Selepas itu, masukkan bahan-bahan A,
  • Kacau dan tutup periuk sehingga tumisan rempah tersebut pecah minyak. Sekiranya rempah agak pekat, tuangkan sedikit air dan terus masukkan ayam. Kemudian, kacau sebati dan tutup semula periuk. Biarkan ia masak lebih kurang 5 minit atau sehingga ayam separuh masak.
  • Masukkan santan, garam, gula, dan serbuk perisa, kemudian kacau biar sekata.
  • Biarkan sehingga kuah mendidih, seterusnya masukkan ubi kentang yang dibelah empat dan masak sehingga ubi empuk. 
  • Masukkan buah tomato dan cili hijau dan biarkan gulai mendidih seketika. Kemudian padamkan api dan siap untuk dihidang!
Keyword ayam
Tried this recipe?Let us know how it was!