Mula-mula panaskan periuk dan tuangkan minyak secukupnya untuk menumis. Kemudian, masukkan bahan-bahan B dan tumis sehingga naik bau dan daun kari menjadi sedikit garing. Selepas itu, masukkan bahan-bahan A,
Kacau dan tutup periuk sehingga tumisan rempah tersebut pecah minyak. Sekiranya rempah agak pekat, tuangkan sedikit air dan terus masukkan ayam. Kemudian, kacau sebati dan tutup semula periuk. Biarkan ia masak lebih kurang 5 minit atau sehingga ayam separuh masak.
Masukkan santan, garam, gula, dan serbuk perisa, kemudian kacau biar sekata.
Biarkan sehingga kuah mendidih, seterusnya masukkan ubi kentang yang dibelah empat dan masak sehingga ubi empuk.
Masukkan buah tomato dan cili hijau dan biarkan gulai mendidih seketika. Kemudian padamkan api dan siap untuk dihidang!