Sementara itu, kita akan masak Gulai Ikan Tongkol. Masukkan ikan tongkol, asam keping, garam dan air secukupnya untuk tenggelamkan separuh badan ikan. Tutup kuali dan rebus sehingga ikan masak.
Bila dah masak, keluarkan dan toskan ikan tongkol dan simpan air rebusan ikan.
Asingkan air rebusan ikan tanpa asam keping.
Seterusnya, kisarkan halus bahan bertanda * dengan air.
Satukan juga rempah gulai nasi dagang bersama rempah kari ikan. Gaulkan sebati.
Kemudian tuangkan air dan jadikan rempah itu pes yang pekat.
Di dalam kuali, panaskan minyak masak dan masukkan serai bersama bahan kisar halus tadi. Tumiskan sehingga pecah minyak.
Bila dah pecah minyak, masukkan pula pes rempah tadi bersama gula melaka dan sambung tumis sehingga pecah minyak lagi.
Dah agak garing dan pecah minyak tu, tuangkan air rebusan ikan dan kacau-kacau.
Tambahkan kerisik.
Seterusnya, masukkan santan pekat dan pastikan untuk sentiasa kacau kari anda supaya teksturnya tidak berketul.
Lalu taburkan cili padi yang dah diketuk.
Masukkan ikan tongkol yang telah direbus tadi dan gaulkan sebati.
Biarkan gulai meresap sebati dengan isi ikan dan tutup kuali jika perlu. Dah siap!