Go Back
resepi nasi dagang terengganu

Resepi Asli Nasi Dagang Terengganu

Ummi Atiyah Atif
Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan Nasi Dagang

  • 2 cawan Beras pulut
  • 4 cawan Beras wangi Thailand
  • 3 cawan Santan
  • 3 biji Bawang merah kecil dihiris
  • 2 inci Halia dihiris
  • 1 sudu besar Gula pasir
  • 1 sudu kecil Garam
  • 1 sudu besar Halba
  • 2 helai Daun pandan
  • 1 sudu kecil Minyak masak

Bahan-bahan untuk Gulai Ikan Tongkol

  • 2 ekor Ikan Tongkol Hitam
  • Asam keping
  • Garam secukupnya
  • Air secukupnya
  • 4 ulas Bawang putih*
  • 7 biji Bawang merah kecil*
  • 2 inci Halia*
  • 6 tangkai Cili kering*
  • 1 sudu kecil Serbuk kunyit*
  • 4 sudu besar Rempah gulai nasi dagang
  • 4 sudu besar Rempah kari ikan
  • Minyak masak untuk menumis
  • 1 batang Serai diketuk
  • 1 buku kecil Gula melaka
  • Air rebusan ikan
  • 3 sudu besar Kerisik
  • 1 mangkuk kecil Santan pekat
  • 9 biji Cili padi diketuk

Instructions
 

  • Mula-mula, campurkan bersama beras pulut dan beras wangi Thai dan rendamkan selama 6 jam.

Cara Memasak Gulai Ikan Tongkol

  • Sementara itu, kita akan masak Gulai Ikan Tongkol. Masukkan ikan tongkol, asam keping, garam dan air secukupnya untuk tenggelamkan separuh badan ikan. Tutup kuali dan rebus sehingga ikan masak.
  • Bila dah masak, keluarkan dan toskan ikan tongkol dan simpan air rebusan ikan.
  • Asingkan air rebusan ikan tanpa asam keping.
  • Seterusnya, kisarkan halus bahan bertanda * dengan air.
  • Satukan juga rempah gulai nasi dagang bersama rempah kari ikan. Gaulkan sebati.
  • Kemudian tuangkan air dan jadikan rempah itu pes yang pekat.
  • Di dalam kuali, panaskan minyak masak dan masukkan serai bersama bahan kisar halus tadi. Tumiskan sehingga pecah minyak.
  • Bila dah pecah minyak, masukkan pula pes rempah tadi bersama gula melaka dan sambung tumis sehingga pecah minyak lagi.
  • Dah agak garing dan pecah minyak tu, tuangkan air rebusan ikan dan kacau-kacau.
  • Tambahkan kerisik.
  • Seterusnya, masukkan santan pekat dan pastikan untuk sentiasa kacau kari anda supaya teksturnya tidak berketul.
  •  Lalu taburkan cili padi yang dah diketuk.
  • Masukkan ikan tongkol yang telah direbus tadi dan gaulkan sebati.
  • Biarkan gulai meresap sebati dengan isi ikan dan tutup kuali jika perlu. Dah siap!

Cara Memasak Nasi Dagang

  • Alaskan pengukus dengan plastik yang dicucuk-cucuk.
  • Toskan beras yang direndam tadi dan ratakan ke dalam pengukus.
  • Kemudian buatkan lubang di beberapa tempat supaya ada ruang untuk wap air naik dan kukuskan selama sejam.
  • Bila dah ¾ masak berasnya, keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk.
  • Satukan santan, bawang merah, halia, gula, garam dan daun pandan ke dalam mangkuk yang lain. Kacaukan sebati.
  • Tuangkan pula minyak masak dan kacau lagi.
  • Dah sebati semua, tuangkan adunan santan ini ke dalam mangkuk beras tadi dan gaulkan sebati.
  • Kemudian, masukkan semula beras ke dalam pengukus.
  • Lubangkan di beberapa tempat sekali lagi dan sambung kukus selama 30 minit.
  •  Berkilat dan lembut nasinya, dah siap!
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!