Go Back

Resepi Ayam Goreng Mamak

Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan Perapan Ayam (anggaran untuk 2kg ayam)

  • 2 sudu besar Rempah kari daging/ikan
  • 1 cawan Tepung beras
  • 1/2 Tepung jagung
  • 1/3 Garam
  • Daun kari
  • Serbuk cukup rasa
  • 1 biji Telur

Bahan Kisar

  • 10 tangkai Cili kering
  • 1 sudu besar Jintan manis
  • 1 sudu besar Jintan putih
  • 1 sudu besar Biji ketumbar
  • 4 labu Bawang putih
  • 2 inci Halia

Instructions
 

  • Kisar semua bahan, pastikan air tidak penuh sangat.
  • Cucuk ayam dengan garfu untuk mudahkan rempah meresap ke dalam isi, kemudian masukkan semua bahan-bahan ke dalam ayam. Gaul sebati.
  • Simpan ayam di dalam peti sejuk dan perap semalaman.
  • Goreng ayam menggunakan api sederhana. Balik-balikan ayam untuk elakkannya hangit dan dimasak sempurna.
  • Daun kari Mommy goreng asing kemudian tabur atas ayam supaya tidak hangit. Dan siap untuk dihidang!
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!