Go Back
resepi rendang daging

Resepi Rendang Daging

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu

Ingredients
  

  • 1 1/2 kilo daging tempatan
  • 2 genggam cili kering (direndam di dalam air panas)*
  • 4 biji bawang sederhana besar*
  • 4 biji bawang kecil*
  • 8 ulas bawang putih*
  • 2 inci lengkuas*
  • 2 inci halia*
  • 10 batang serai*
  • 4 biji kunyit hidup*
  • Santan segar
  • 4 sdb kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 3/4 gula gerek/nisse
  • Garam
  • Serbuk Perasa
  • Minyak masak
  • 1 helai daun pandan dicarik-carikkan
  • 4 helai daun kunyit dicarik-carikkan
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  • 7 helai daun limau purut dikoyak dua

Instructions
 

  • Basuh daging sehingga bersih dan toskan seketika. Kemudian, kisarkan semua bahan yang mempunyai tanda '*' sehingga lumat.
  • Rebus daging sehingga ia menjadi setengah empuk. Setelah daging empuk, panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dikisar sebentar tadi. Apabila bahan tersebut bertukar warna menjadi kekuningan dan naik bau, baru masukkan daging.
  • Masukkan juga daun pandan yang telah dicarik tadi. Kemudian, masukkan pula santan, gula gerek/nisse dan asam gelugur, dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  • Masak seketika dan masukkan pula daun kunyit yang telah dicarik bersama dengan daun limau purut.
  • Tunggu sehingga kuah menjadi kering, baharulah dimasukkan kerisik.
  • Masak sehingga kuah berpalit dengan daging.
  • Siap untuk dihidangkan. Hiaskannya dengan daun kunyit yang dihiris halus.
Keyword Daging
Tried this recipe?Let us know how it was!