Basuh daging sehingga bersih dan toskan seketika. Kemudian, kisarkan semua bahan yang mempunyai tanda '*' sehingga lumat.
Rebus daging sehingga ia menjadi setengah empuk. Setelah daging empuk, panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dikisar sebentar tadi. Apabila bahan tersebut bertukar warna menjadi kekuningan dan naik bau, baru masukkan daging.
Masukkan juga daun pandan yang telah dicarik tadi. Kemudian, masukkan pula santan, gula gerek/nisse dan asam gelugur, dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Masak seketika dan masukkan pula daun kunyit yang telah dicarik bersama dengan daun limau purut.
Tunggu sehingga kuah menjadi kering, baharulah dimasukkan kerisik.
Masak sehingga kuah berpalit dengan daging.
Siap untuk dihidangkan. Hiaskannya dengan daun kunyit yang dihiris halus.