- Panaskan minyak masak dan masukkan halba campur bersama bawang merah yang dihiris. Tumiskan sehingga kekuningan. 
- Kemudian, masukkan pula cili hijau. Sambung tumis sekejap. 
- Diikuti dengan pes halia dan bawang putih. Kacau-kacau. 
- Taburkan pula daun kari dan kemudiannya potongan buah tomato. Kacau sehingga naik bau dan buah tomato lembut. 
- Kemudian, masukkan pes rempah kari dan tumis kesemuanya sehingga pecah minyak. 
- Bila dah pecah minyak, boleh tuang air pati asam jawa pula dan sambung tumis. Masukkan air sikit-sikit ya dalam proses menumis ni supaya rempah betul-betul masak. 
- Masukkan kepala ikan dan tutup periuk. Renehkan sampai ia masak. 
-  Bila dah masak, buka penutup dan tuangkan santan segar. Kacau-kacau. 
- Diikuti dengan garam, sayur bendi dan batang daun ketumbar. 
- Tutup penutup, biarkan ia mendidih sekejap dan siap!