Go Back
resepi kari kepala ikan

Resepi Kari Kepala Ikan

Che Nom
Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan Utama

  • 1 cawan minyak masak
  • 3/4 sudu kecil halba campur
  • 3-4 biji bawang merah kecil dimayang
  • 2 biji cili hijau dibelah dua dan memanjang
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1 inci halia ditumbuk halus
  • 1-2 tangkai daun kari
  • 1 biji tomato dihiris kasar
  • 1/4 cawan air pati asam jawa
  • 1 kepala ikan 300g - 400g
  • 1/2 cawan santan segar
  • 10 batang sayur bendi
  • Garam secukup rasa
  • Daun ketumbar

Bahan pes rempah kari

  • 3 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • Sedikit air

Instructions
 

  • Panaskan minyak masak dan masukkan halba campur bersama bawang merah yang dihiris. Tumiskan sehingga kekuningan.
  • Kemudian, masukkan pula cili hijau. Sambung tumis sekejap.
  • Diikuti dengan pes halia dan bawang putih. Kacau-kacau.
  • Taburkan pula daun kari dan kemudiannya potongan buah tomato. Kacau sehingga naik bau dan buah tomato lembut.
  • Kemudian, masukkan pes rempah kari dan tumis kesemuanya sehingga pecah minyak.
  • Bila dah pecah minyak, boleh tuang air pati asam jawa pula dan sambung tumis. Masukkan air sikit-sikit ya dalam proses menumis ni supaya rempah betul-betul masak.
  • Masukkan kepala ikan dan tutup periuk. Renehkan sampai ia masak.
  • Bila dah masak, buka penutup dan tuangkan santan segar. Kacau-kacau.
  • Diikuti dengan garam, sayur bendi dan batang daun ketumbar.
  • Tutup penutup, biarkan ia mendidih sekejap dan siap!
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!