Go Back
laksa penang

Resepi Laksa Penang

Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Equipment

  • Periuk
  • Pengisar
  • Sudip

Ingredients
  

Bahan-bahan untuk merebus ikan

  • Sekilo ikan kembung yang disiang bersih
  • 5 keping asam keping
  • Air secukupnya

Bahan-bahan kisar (A)

  • 5 biji bawang merah yang dipotong kasar
  • Sebiji bawang besar yang dipotong kasar
  • 4 ulas bawang putih yang dipotong kasar
  • Cili padi yang dibuang tangkainya
  • 25 biji cili kering yang dibuang biji dan direbus
  • Sedikit air

Bahan-bahan kisar (B)

  • Isi ikan kembung
  • Air rebusan ikan kembung
  • Asam keping dari rebusan ikan

Bahan-bahan kisar (C)

  • Isi ikan sardin tin daripada 1 tin kecil
  • Sedikit air

Bahan-bahan kisar (D)

  • Tulang ikan kembung
  • Sedikit air

Bahan-bahan kisar (E)

  • 1/2 biji nenas yang dipotong kasar
  • Sedikit air

Bahan-bahan untuk sediakan kuah

  • 1/2 liter air
  • Bahan-bahan kisar A,B,C,D dan E
  • 1/2 mangkuk air asam jawa
  • 1-2 kuntum bunga kantan
  • Seikat daun kesum
  • Seketul belacan bakar
  • 2 sudu besar petis
  • Garam secukup rasa
  • Seketul kecil gula melaka

Bahan-bahan untuk laksa

  • 1 pek laksa kering
  • Air secukupnya

Bahan-bahan untuk tabur di atas laksa penang

  • Daun salad
  • Daun selom
  • Timun
  • Bawang
  • Cili padi
  • Cili merah
  • Limau nipis
  • Nenas
  • Telur rebus

Instructions
 

  • Mula-mula, rebuskan kesemua bahan untuk merebus ikan dalam 10 minit.
  • Dah masak, biarkan ikan sejuk dan perisikannya.
  • Kemudian, kisarkan bahan-bahan kisar B.
  • Kisarkan terus juga bahan-bahan kisar D. Jangan lupa tapis.
  • Seterusnya, kisarkan pula bahan-bahan kisar C. Buang tulang tengah ikan sardin dahulu ya.
  • Teruskan dengan mengisar bahan-bahan kisar A.
  • Dan juga bahan-bahan kisar E.
  • Baik, sekarang dah siap kesemua bahan untuk masak kuah. Di dalam periuk, panaskan air dan masukkan kesemua bahan-bahan untuk sediakan kuah satu persatu. Didihkan.
  • Sekarang, kita akan teruskan dengan masak laksa. Mula-mula, rendamkan laksa kering di dalam air sehingga kembang macam ni.
  • Kemudian, rebuskannya sehingga lembut. Lalu tapiskan.
  • Akhir sekali, taburkan kesemua bahan-bahan taburan yang dipotong di atas laksa dan siramkan dengan kuah. Siap!
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!