Go Back
cara buat kek mudah

Resepi Kek Coklat Moist

Ingredients
  

Bahan-bahan:

  • 3 biji telur
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk esen vanila
  • 1 sb ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan susu pekat

Bahan Topping:

  • 300 gram coklat dark compaund
  • 2 sb butter
  • 1/2 cawan fresh milk
  • Coklat rice

Instructions
 

Cara-cara:

  • Pecahkan telur dan masukkan ovallete. Pukul sehingga sebati kemudian masukkkan gula dan pukul lagi sehingga ia menjadi kembang.
  • Setelah itu, masukkan esen vanila. Tuangkan susu pekat. Kacau sehingga sebati.
  • Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak. Campurkan baking powder, minyak masak, soda bikarbonat dan serbuk koko. Kacau sehingga sebati.
  • Lapikkan loyang menggunakan baking paper dan sapu bahagian tepi loyang dengan butter.
  • Tuangkan adunan dalam loyang. Tutup permukaan loyang menggunakan plastik wrap. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
  • Untuk topping pula. Masukkan dark compound, susu segar dan butter dalam periuk menggunakan api yang paling kecil sehingga mencapai kepekatan yang Mommy inginkan.
  • Setelah siap, sejukkan terlebih dahulu sebelum dituang ke atas kek yang juga telah sejuk. Hiaskan dengan taburan coklat rice.
Tried this recipe?Let us know how it was!