Go Back

Resepi Sizzling Yee Mee

Course Menu Utama
Cuisine Cina

Ingredients
  

  • 4 sb minyak masak
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 10 tangkai cili kering (kurangkan cili kering separuh untuk kurang pedas)
  • 500 g ayam
  • 1 sb serbuk lada hitam
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • 6 cwn air
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/4 cwn kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb kicap pekat karamel
  • 8 cendawan shitake
  • 3 sb tepung jagung
  • 1 sb minyak bijan
  • Yee Mee kering
  • Sayur Bok choy
  • Telur
  • Gula, garam, secukup rasa

Instructions
 

Cara-cara untuk penyediaan bahan:

  • Cincang halus bawang putih. Boleh lebihkan bawang kalau suka.
  • Hiris nipis halia. Che Nom guna halia muda sebab bau dan rasa dia lebih mild dan kurang pedas.
  • Gunting kasar cili kering dan rendam dalam air sejuk kemudian buang biji.
  • Cendawan shitake bilas dengan air dan lap kotoran yang masih melekat. Potong nipis cendawan, tapi Che Nom lagi suka potong dua je.
  • Sayur bok choy trim hujung (bahagian batang), kalau nak potong kecil boleh tapI Che Nom biar je.
  • Untuk ayam Che Nom campur bahagian tulang dan isi. Potong kecil ayam.

Cara-cara untuk kuah sizzling:

  • Dalam kuali berasingan atau sizzling plate masukkan 2-3 senduk kuah sizzling dan panaskan.
  • Masukkan yee mee kering, sayur bok choi dan isi ayam. Boleh tambah kuah kalau suka.
  • Masuk sebiji telur dan teruskan masak.
  • Bila telur telur putih dah masak tapi telur kuning masih cair, boleh tutup api dan sedia untuk dihidang.
  • Boleh hidang bersama cili potong atau cili jeruk.
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!