Go Back
resepi kurma daging

Resepi Kurma Daging

Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan:

  • 1 kg daging
  • 4 sb rempah kurma
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 2 ulas bawang kecil dimayang
  • 1 inci halia dimayang
  • 2 ulas bawang putih dimayang
  • 1 batang batang serai diketuk
  • Rempah 4 sekawan
  • 1 senduk senduk minyak
  • 2 cawan cawan santan
  • 1 sb susu pekat manis
  • 3 sb susu cair
  • 4 biji kentang
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 biji bawang besar*
  • 1 inci halia*
  • 4 ulas bawang putih*
  • Bahan-bahan yang bertanda * perlu dikisar halus

Instructions
 

Cara-cara masak:

  • Mula-mula Mommy potong daging secara dadu, cuci bersih dan toskan airnya.
  • Kemudian, Mommy tumis bahan yang telah dimayang bersama serai dan rempah 4 sekawan tadi sehingga ia bertukar warna menjadi kekuningan dan naik bau.
  • Setelah itu, masukkan pula bahan yang bertanda* dan kacau sehingga warnanya menjadi agak kekuningan.
  • Masukkan serbuk lada hitam, kacau semua bahan agar sebati sebati baharulah masukkan daging.
  • Seterusnya, masukkan air dan rebus daging dengan rempah sehingga agak lembut terus masukkan kentang.
  • Kemudian, Mommy masukkan santan dan kacau, biarkan kentang empuk baharulah dimasukkan susu pekat manis, susu cair dan asam keping.
  • Perasakan dengan garam. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bawang besar yang telah dibelah empat dan lada besar yang dibelah dua.
  • Siap untuk dihidangkan.
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!