- Mula-mula Mommy potong daging secara dadu, cuci bersih dan toskan airnya.  
- Kemudian, Mommy tumis bahan yang telah dimayang bersama serai dan rempah 4 sekawan tadi sehingga ia bertukar warna menjadi kekuningan dan naik bau. 
- Setelah itu, masukkan pula bahan yang bertanda* dan kacau sehingga warnanya menjadi agak kekuningan.  
- Masukkan serbuk lada hitam, kacau semua bahan agar sebati sebati baharulah masukkan daging.  
- Seterusnya, masukkan air dan rebus daging dengan rempah sehingga agak lembut terus masukkan kentang.  
- Kemudian, Mommy masukkan santan dan kacau, biarkan kentang empuk baharulah dimasukkan susu pekat manis, susu cair dan asam keping.  
- Perasakan dengan garam. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan bawang besar yang telah dibelah empat dan lada besar yang dibelah dua.  
- Siap untuk dihidangkan.