Go Back
resepi kari udang

Resepi Kari Udang Ala India

Course Menu Utama
Cuisine Asia

Ingredients
  

Bahan kisar:

  • 1 ulas bawang besar
  • 1 inci halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sb biji sawi
  • 1 sb jintan manis
  • 2 sb jintan manis
  • 1/2 sb halba
  • 4 1/2 sb biji ketumbar
  • 4 tangkai cili kering
  • 1 sb serbuk kunyit

Bahan tambahan:

  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 biji tomato besar potong kecil
  • Daun kari
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Serbuk cili secukup rasa
  • Udang yang telah dicuci bersih
  • Garam secukup rasa

Instructions
 

  • Masukkan sedikit air, bawang merah, halia, bawang putih dan cili hijau ke dalam pengisar. Kisar sehingga menjadi pes yang halus.
  • Kemudian tambah kelapa parut, biji sawi, jintan manis, jintan manis, halba, biji ketumbar, cili kering, dan serbuk kunyit ke dalam pengisar. Kisar semula supaya menjadi pes yang licin.
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan sedikit biji sawi yang telah dikisar dan tumis sebentar.
  • Setelah itu, masukkan pula tomato yang telah dipotong dan daun kari ke dalam kuali. Tumis hingga tomato hancur.
  • Masukkan pes yang telah di blend tadi ke dalam kuali. Pastikan pes masak sekurang-kurangnya 10 minit supaya rempah masak sepenuhnya.
  • Sediakan air asam jawa mengikut citarasa. Campurkan air asam jawa dengan kari yang sedang dimasak.
  • Masukkan sedikit serbuk cili mengikut citarasa untuk memberikan rasa pedas.
  • Masukkan udang yang telah dicuci bersih ke dalam kuali lalu masukkan sedikit air dan biarkan udang masak selama 10 minit atau sehingga udang betul-betul masak.
  • Masukkan garam secukup rasa mengikut citarasa masing-masing.
  • Akhir sekali masukkan daun kari untuk memberikan aroma segar pada kari udang.
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!