Go Back
+ servings
resepi sup tulang thai

Resepi Sup Tulang Ala Thai

Cook Time 20 mins
Course Sup
Cuisine Thailand
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 gram Tulang

Bahan untuk rempah tumis

  • 1-2 batang Kayu manis
  • 2-3 biji Buah pelaga
  • 2-3 biji Bunga lawang
  • 2-3 ulas Cengkih

Bahan untuk dikisar

  • 3 ulas Bawang putih
  • 3 biji Bawang merah
  • 3 biji Buah keras
  • 1 sudu kecil Jintan manis
  • 1 sudu kecil Serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil Jintan putih
  • 1 sudu besar Lada hitam

Bahan untuk dipotong dadu besar

  • 1/2 batang Lobak merah
  • 2 biji Kentang (sederhana besar)
  • Tomato (dipotong empat)

Instructions
 

  • Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk.
  • Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak.
  • Masukkan air rebusan tulang.
  • Masukkan tulang, gaul, dan biar sebentar.
  • Bila sup sudah mula mendidih, masukkan lobak merah dan kentang. Masak sehingga empuk.
  • Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa.
  • Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang.
Keyword Keluarga
Tried this recipe?Let us know how it was!