Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Popia Sayur
Print Recipe
Pin Recipe
Course
Menu Utama
Cuisine
Melayu
Ingredients
Bahan-bahan untuk Popia:
1
paket
Kulit popia
1
batang
Timun
(dipotong halus)
1
batang
Lobak merah
(dipotong halus)
300
gm
Taugeh
1
kiub
Pati Ayam
1
biji
Bawang besar
(dikisar)
2
ulas
Bawang puti
(dikisar)
Garam
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan untuk Sos Popia:
1
ulas
bawang putih
1
mangkuk
Sos cili
2
senduk kecil
Cili boh
5
sudu besar
Gula
2
sudu besar
Cuka
Garam
1
mangkuk
Air
Instructions
Cara Memasak Popia:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing.
Masukkan kiub ayam dan goreng sehingga garing.
Tambahkan sayur-sayuran (timun, carrot, tauge) dan goreng sehingga sayur-sayuran masak sepenuhnya.
Perasakan dengan garam secukup rasa.
Angkat dan toskan airnya, biarkan sejuk sebelum dibalut dengan kulit popia.
Cara Memasak Sos Popia:
Masukkan semua bahan sos ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih, tambahkan garam secukup rasa.
Sedia dihidangkan untuk dinikmati bersama popia sayur.
Cara-cara Balut Popia:
Gulung popia seperti dalam gambar sehingga siap satu paket.
Lekatkan kulit popia dengan air masak atau putih telur untuk mengelakkan ia daripada terbuka semasa proses penggorengan.
Keyword
Kek, Kuih, dan Pastri
Tried this recipe?
Let us know
how it was!