Go Back
resepi popia sayur

Resepi Popia Sayur

Course Menu Utama
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan untuk Popia:

  • 1 paket Kulit popia
  • 1 batang Timun (dipotong halus)
  • 1 batang Lobak merah (dipotong halus)
  • 300 gm Taugeh
  • 1 kiub Pati Ayam
  • 1 biji Bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas Bawang puti (dikisar)
  • Garam
  • Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk Sos Popia:

  • 1 ulas bawang putih
  • 1 mangkuk Sos cili
  • 2 senduk kecil Cili boh
  • 5 sudu besar Gula
  • 2 sudu besar Cuka
  • Garam
  • 1 mangkuk Air

Instructions
 

Cara Memasak Popia:

  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing.
  • Masukkan kiub ayam dan goreng sehingga garing.
  • Tambahkan sayur-sayuran (timun, carrot, tauge) dan goreng sehingga sayur-sayuran masak sepenuhnya.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa.
  • Angkat dan toskan airnya, biarkan sejuk sebelum dibalut dengan kulit popia.

Cara Memasak Sos Popia:

  • Masukkan semua bahan sos ke dalam periuk.
  • Masak sehingga mendidih, tambahkan garam secukup rasa.
  • Sedia dihidangkan untuk dinikmati bersama popia sayur.

Cara-cara Balut Popia:

  • Gulung popia seperti dalam gambar sehingga siap satu paket.
  • Lekatkan kulit popia dengan air masak atau putih telur untuk mengelakkan ia daripada terbuka semasa proses penggorengan.
Keyword Kek, Kuih, dan Pastri
Tried this recipe?Let us know how it was!