Go Back
Print
Recipe Image
Resepi Tauhu Bergedil
Print Recipe
Pin Recipe
Course
Snek
Cuisine
Melayu
Ingredients
Bahan-bahan kisar:
3
keping
Tauhu
3
batang
Tauhu telur
2-3
biji
Kentang
(dihiris dan digoreng terlebih dahulu)
2
ketul
Kiub pati ayam
1
sudu kecil
Serbuk lada sulah
1
sudu kecil
Serbuk lada hitam
1/4
Gelas air
Bahan-bahan untuk Sayur dan Isi:
1
mangkuk
Isi ayam
(bahagian dada yang dicincang lumat)
3
biji
Telur
3
tangkai
Daun bawang dan daun sup
(dihiris halus)
1
biji
Lobak merah
(disagat dan hiris halus)
Bahan-bahan Sambal Kicap:
15
biji
Cili padi
(ikut tahap kepedasan)
6
biji
Bawang putih
Instructions
Cara Masak Sambal Kicap:
Goreng cili padi dan bawang putih sehingga layu.
Kemudian, kisar bersama kicap lemak manis mengikut citarasa anda, dan sambal kicap siap untuk dinikmati.
Cara Memasak bergedil:
Kisar semua bahan kisar di atas hingga lumat. Jika suka, boleh kisar separuh-separuh dan satukan semua setelah siap.
Campurkan isi ayam, telur, daun bawang, dan lobak merah (jika digunakan) dalam bekas besar yang tahan panas bersama bahan kisar.
Mommy perlu kacau sebati semua bahan dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Setelah sejuk, potong kecil-kecil.
Untuk menggoreng, anda perlu mencelup tauhu dalam telur yang telah dipukul.
Kemudian, goreng dengan api sedang sehingga ia bertukar warna menjadi keperangan. Hidangan siap untuk disajikan bersama sambal cili kicap.
Keyword
Kek, Kuih, dan Pastri, Keluarga, Lunchbox
Tried this recipe?
Let us know
how it was!