Go Back
resepi tauhu bergedil

Resepi Tauhu Bergedil

Course Snek
Cuisine Melayu

Ingredients
  

Bahan-bahan kisar:

  • 3 keping Tauhu
  • 3 batang Tauhu telur
  • 2-3 biji Kentang (dihiris dan digoreng terlebih dahulu)
  • 2 ketul Kiub pati ayam
  • 1 sudu kecil Serbuk lada sulah
  • 1 sudu kecil Serbuk lada hitam
  • 1/4 Gelas air

Bahan-bahan untuk Sayur dan Isi:

  • 1 mangkuk Isi ayam (bahagian dada yang dicincang lumat)
  • 3 biji Telur
  • 3 tangkai Daun bawang dan daun sup (dihiris halus)
  • 1 biji Lobak merah (disagat dan hiris halus)

Bahan-bahan Sambal Kicap:

  • 15 biji Cili padi (ikut tahap kepedasan)
  • 6 biji Bawang putih

Instructions
 

Cara Masak Sambal Kicap:

  • Goreng cili padi dan bawang putih sehingga layu.
  • Kemudian, kisar bersama kicap lemak manis mengikut citarasa anda, dan sambal kicap siap untuk dinikmati.

Cara Memasak bergedil:

  • Kisar semua bahan kisar di atas hingga lumat. Jika suka, boleh kisar separuh-separuh dan satukan semua setelah siap.
  • Campurkan isi ayam, telur, daun bawang, dan lobak merah (jika digunakan) dalam bekas besar yang tahan panas bersama bahan kisar.
  • Mommy perlu kacau sebati semua bahan dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Setelah sejuk, potong kecil-kecil.
  • Untuk menggoreng, anda perlu mencelup tauhu dalam telur yang telah dipukul.
  • Kemudian, goreng dengan api sedang sehingga ia bertukar warna menjadi keperangan. Hidangan siap untuk disajikan bersama sambal cili kicap.
Keyword Kek, Kuih, dan Pastri, Keluarga, Lunchbox
Tried this recipe?Let us know how it was!