Go Back
resepi popia nestum

Resepi Popia Nestum

Course Snek
Cuisine Melayu

Ingredients
  

  • 1/2 bungkus Kulit popia
  • Lidi Sate/straw
  • 1 cawan Nestum
  • 1/2 cawan Gula
  • 1/2 Susu tepung/horlicks
  • Minyak untuk menggoreng

Instructions
 

  • Ambil kulit popia dan gulungkan dengan panjang. Pastikan untuk tidak menggulung terlalu tebal dan biarkan sedikit ruang di tengah gulungan popia.
  • Anda juga boleh menggunakan lidi sate atau straw untuk membantu dalam proses ini.
  • Selepas menggulung popia, gunting dengan potongan serong atau menegak mengikut citarasa anda.
  • Goreng popia dengan menggunakan api sederhana sehingga mencapai warna kekuningan. Elakkan menggunakan api yang terlalu besar, kerana popia mudah hangus.
  • Setelah masak, angkat dan toskan. Sementara menunggu popia sejuk, kisar 1 cawan Nestum dan 1/2 cawan gula menggunakan mesin pengisar kering.
  • Campurkan nestum dan gula dengan susu tepung sebanyak 1/2 cawan. Anda boleh menggunakan susu tepung atau Horlicks mengikut selera anda. Ini merupakan sukatan cawan saiz kecil untuk setengah bungkus kulit popia.
  • Letakkan popia yang telah digoreng dalam bekas kedap udara dan taburkan campuran nestum, gula, dan susu tadi. Pastikan popia sudah sejuk sebelum taburan dilakukan, untuk mengelakkan campuran daripada cair dan membuat popia berlengas.
  • Tutup bekas dengan rapat dan goncangkan hingga campuran nestum, gula, dan susu menyelaputi setiap bahagian popia. Siap untuk dinikmati.
Keyword Kek, Kuih, dan Pastri
Tried this recipe?Let us know how it was!