Go Back
+ servings
Cendol Sejuk Manis

Cendol Sejuk Manis

Cendol memang pencuci mulut kegemaran rakyat Malaysia. Daripada membeli di luar, apa kata Mommy cuba buat sendiri di rumah? Resipi ini mudah, cepat, dan pastinya lebih bersih serta sihat.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Course Pencuci Mulut
Cuisine Melayu
Servings 2
Calories 316 kcal

Ingredients
  

  • 50 g kanji jagung
  • 10 g kanji beras
  • 30 tebu gula pasir
  • 2-3 kiub ais
  • 4 cawan air
  • 3-4 helai daun pandan boleh guna ekstrak pandan
  • 100 g gula aren
  • santan untuk dressing
  • ais hancur
  • kacang kuning masak
  • kacang merah masak

Instructions
 

  • Mommy rebus tepung jagung, tepung beras, daun pandan, dan gula tebu hingga pekat.
  • Tekan adunan ke dalam air berais untuk bentuk cendol. Simpan dalam peti sejuk.
  • Sediakan sirap gula dengan mendidihkan gula aren dan air hingga pekat.
  • Dalam mangkuk, letakkan ais hancur, cendol, kacang kuning, dan kacang merah. Tuangkan sirap gula dan santan. Siap dihidangkan!
  • Dalam gelas atau mangkuk, letak ais (yang terbaik dicukur atau dihancurkan) dan masukkan cendol, kacang kuning, kacang merah. Tuangkan sirap ke atas mereka. Siramkan santan dan hidangkan.

Nutrition

Serving: 1gCalories: 316kcalCarbohydrates: 81gProtein: 1gFat: 1gSodium: 125mgPotassium: 1mgFiber: 1gSugar: 48gCalcium: 15mgIron: 1mg
Keyword Ketika Hamil
Tried this recipe?Let us know how it was!