Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Sup Kacang Pinggang Sihat
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
15
mins
Cook Time
30
mins
Total Time
45
mins
Course
Menu Utama
Cuisine
Asia
Servings
2
Calories
180
kcal
Ingredients
1x
2x
3x
1
cawan kacang merah
rendam semalaman
1/2
cawan bawang cincang
1
biji cili
dihiris
1/2
cawan tomato cincang
1/2
sudu kecil pes bawang putih
1/2
sudu kecil pes halia
1
sudu kecil serbuk jintan manis
1
sudu besar daun ketumbar dihiris
1
sudu besar jus lemon
1
sudu besar minyak
garam
ikut citarasa
Instructions
Mommy masukkan kacang merah ke dalam periuk tekanan. Tambahkan 3 cawan air. Rebus selama 5-10 minit sehingga lembut.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis pes bawang putih dan pes halia sehingga naik bau.
Masukkan bawang besar dan kacau rata. Bila bawang layu, Mommy boleh masukkan cili dan tomato.
Tambahkan serbuk jintan manis dan garam. Masak sehingga sebati selama 5-7 minit.
Masukkan kacang merah yang telah direbus dan kacau selama 10-15 minit lagi.
Taburkan daun ketumbar dan renjis jus lemon. Hidangkan panas!
Notes
Mommy boleh menghancurkan kacang rebus jika anda tidak suka makan keseluruhan kacang
Nutrition
Calories:
180
kcal
Keyword
Ketika Hamil
Tried this recipe?
Let us know
how it was!