Go Back
+ servings
Sup Kacang Pinggang Sihat

Sup Kacang Pinggang Sihat

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Menu Utama
Cuisine Asia
Servings 2
Calories 180 kcal

Ingredients
  

  • 1 cawan kacang merah rendam semalaman
  • 1/2 cawan bawang cincang
  • 1 biji cili dihiris
  • 1/2 cawan tomato cincang
  • 1/2 sudu kecil pes bawang putih
  • 1/2 sudu kecil pes halia
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar daun ketumbar dihiris
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar minyak
  • garam ikut citarasa

Instructions
 

  • Mommy masukkan kacang merah ke dalam periuk tekanan. Tambahkan 3 cawan air. Rebus selama 5-10 minit sehingga lembut.
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis pes bawang putih dan pes halia sehingga naik bau.
  • Masukkan bawang besar dan kacau rata. Bila bawang layu, Mommy boleh masukkan cili dan tomato.
  • Tambahkan serbuk jintan manis dan garam. Masak sehingga sebati selama 5-7 minit.
  • Masukkan kacang merah yang telah direbus dan kacau selama 10-15 minit lagi.
  • Taburkan daun ketumbar dan renjis jus lemon. Hidangkan panas!

Notes

Mommy boleh menghancurkan kacang rebus jika anda tidak suka makan keseluruhan kacang

Nutrition

Calories: 180kcal
Keyword Ketika Hamil
Tried this recipe?Let us know how it was!