Hiris nipis daging mengikut cita rasa dan cuci sehingga bersih.
Rebus daging sehingga empuk. Angkat dan toskan. Simpan sekurang-kurangnya satu mangkuk air rebusan daging.
Tumbuk daging sehingga ia agak penyet lalu masukkan ke dalam bekas dan perap bersama kicap lebih kurang 20 minit atau lebih.
Panaskan minyak di dalam kuali dan apabila minyak sudah panas, gorengkan daging dalam lebih kurang lima minit. Angkat dan ketepikan.
Kemudian, masukkan halia, bawang besar, dan bawang putih ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus.
Menggunakan kuali yang sama dan dengan minyak secukupnya, tumis serai yang telah diketuk sehingga naik bau.
Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar tadi, kacau sehingga warnanya berubah kekuningan.
Seterusnya, masukkan 2 senduk cili kisar, kacau sebati dan sehingga pecah minyak.
Masukkan daun limau purut yang telah dicarik terlebih dahulu. Apabila ia sudah mereneh, masukkan setengah cawan air asam jawa dan kacau sehingga rata.
Kemudian masukkan 2 sudu gula dan gaul rata.
Ambil lebih kurang setengah mangkuk kecil air rebusan daging tadi dan masukkan kedalam tumisan. Masak sehingga pecah minyak.
Tuangkan kicap dalam kira-kira 10 sudu makan dan kacau sehingga sebati.
Kemudian, masukkan daging yang telah digoreng ke dalam kuali dan kacau daging sehingga semuanya berpalit dan masak sehingga kuah agak pekat atau mengikut cita rasa.
Akhir sekali, tambahkan serbuk perasa secukupnya, kacau seketika, kemudian tutup api.