Go Back
+ servings

Resepi Kek Sweet Potato Kukus (Tanpa Telur)

Merryn Tan
Sweet potato atau ubi keledek kaya dengan serat dan juga pelbagai vitamin dan mineral. Ubi keledek juga merupakan sumber vitamin A, B,
Prep Time 1 hr
Cook Time 15 mins
Course Kek
Cuisine Malaysian
Servings 8 people

Ingredients
  

  • 100 g Ubi keledek ungu 
  • 100 g Ubi keledek kuning
  • 240 g Tepung gandum
  • 320 ml susu
  • 140 g gula
  • 50 g minyak
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil Yeast segera

Instructions
 

  • Kukus 100g ubi keledek ungu dan kuning bersama daun pandan hingga lembut. Daun pandan menambahkan aroma pada ubi keledek.
  • Sementara itu, sediakan adunan - campurkan tepung gandum, ‘yeast’ segera, gula dan garam.
  • Masukkan susu dan gaul hingga membentuk adunan halus.
  • Masukkan minyak dan kacau adunan tersebut.
  • Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian yang sama.
  • Keluarkan daun pandan dari rebusan ubi keledek dan lenyek ubi keledek tersebut sehingga halus.
  • Campurkan ubi keledek yang telah dilenyek ke dalam adunan.
  • Tutup dan biarkan adunan selama satu jam.
  • Masukkan adunan ke dalam beg piping dan ke dalam cawan kertas. Picit kedua-dua beg piping secara serentak untuk mendapatkan pusingan kedua-dua warna yang sekata.
  • Kukus selama 15 minit dan siap untuk dihidang!

Video

Keyword cake
Tried this recipe?Let us know how it was!