Ibu, Bayi & Kanak Kanak

15 Resepi Air Fryer Untuk Mommy: Menu Cepat dan Sihat Untuk Sahur

Bulan Ramadan yang penuh dengan keberkatan dah dekat ni Mommy, dah plan ke nak masak apa sahur tahun ini? Dengan menggunakan air-fryer semua nya jadi mudah, cepat dan lazat!

Untuk sahur kali ini, jom lihat lebih 15 resepi Air-Fryer untuk anda!

Print

Sandwich Telur

Course Makan Malam, Sarapan
Keyword sandwich, telur
Prep Time 15 minutes
Cook Time 27 minutes
Total Time 43 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 5 biji telur
  • ½ batang timun
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji tomato ceri
  • ½ labu bawang Holland
  • 3 sudu makan mayones
  • 1 sudu makan lada hitam kisar
  • 1 sudu makan jus limau
  • Garam secukup rasa
  • 6 keping roti sandwich wholemeal
  • 3 keping keju
  • Daun salad

Instructions

  • Panaskan Air Fryer pada suhu 90°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan telur ke dalam Air Fryer (tanpa air) dan masakkan selama 25 minit (untuk buat telur rebus). Keluarkan dan sejukkan.
  • Kemudian, kupas telur dan hancurkan.
  • Potong timun, cili merah, tomato dan bawang dalam bentuk dadu kecil. Masukkan ke dalam mangkuk. Selepas itu, gaul sebati dengan mayones, lada hitam, jus limau dan garam.
  • Lapiskan roti dengan keju, bahan yang digaul, daun salad dan sekeping lagi roti
  • Akhir sekali, roti dipotong empat dan hidangkan.

 

Print

Telur Separuh Masak

Course Sarapan
Cuisine Cina, Malaysian, Melayu
Keyword telur
Prep Time 15 minutes
Cook Time 13 minutes
Total Time 28 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh lada hitam kisar
  • Garam secukup rasa

Instructions

  • Panaskan Air Fryer pada suhu 90°C sehingga lampu heater padam. Anggaran dalam 3 minit.
  • Masukkan telur ke dalam Air Fryer (tanpa air) dan masakkan selama 10 minit (untuk buat telur setengah masak
  • Keluarkan telur dan pecahkan ke dalam mangkuk.
  • Taburkan lada hitam dan garam.
  • Hidangkan.
Print

Resepi Quiche Roti & Sosej

Course Snek
Cuisine Jerman, Perancis
Keyword quiche, roti, sosej
Prep Time 15 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 4 keping roti sandwich
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 2 batang sosej lada hitam (Dipotong kecil)
  • 2 biji telur
  • ½ labu bawang Holland (Dicencang)
  • 1 biji cili merah (Dicencang)
  • Garam secukup rasa
  • ½ buku keju cheddar (Diparut)

Instructions

  • Pertama sekali, potong roti dengan anggaran 1 inci setiap hujung.
  • Sapukan minyak zaitun di dalam mangkuk aluminium kecil.
  • Masukkan roti ke dalam mangkuk aluminium kecil.
  • Kemudian, gaul sebati sosej , telur, bawang Holland, cili merah, dan garam.
  • Sudukan bahan yang digaul ke dalam roti.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 150°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan ke dalam Air Fryer dan masak selama 15 minit.
  • Buka Air Fryer dan taburkan keju cheddar. Kemudian masak lgi 5 minit.
  • Akhir sekali, keluarkan dan hidangkan.
Print

Ikan Dory Breadcrumbs Menggunakan Air Fryer

Course Makan Tengah Hari
Keyword ikan
Prep Time 15 minutes
Cook Time 18 minutes
Total Time 33 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 2 keping ikan dory
  • ½ cawan tempung rempah serbaguna
  • 1 biji telur (Dipukul)
  • ½ cawan breadcrumbs
  • 1 sudu makan minyak zaitun

Instructions

  • Mula-mula, potong ikan dory anggaran 2 inci lebar.
  • Gaulkan ke dalam tepung rempah serbaguna.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 180°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Celupkan ikan ke dalam telur.
  • Kemudian, celupkan ke dalam breadcrumbs pula.
  • Masukkan ikan ke dalam Air Fryer, dan spray minyak zaitun ke bahagian atas ikan supaya tidak kering sangat. Selepas itu, masakkan selama 10 minit.
  • Terbalikkan dan masak lagi 5 minit. Akhir sekali, hidangkan.
Print

Resepi Daging Bakar Lada Hitam Menggunakan Air Fryer

Course Makan Malam, Makan Tengah Hari
Cuisine Barat
Keyword Daging, Lada Hitam
Prep Time 15 minutes
Cook Time 58 minutes
Total Time 1 hour 13 minutes
Servings 4 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 500 gram daging lembu
  • 1 sudu makan lada hitam kisar
  • 3 sudu makan sos lada hitam
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu teh mix herbs
  • Garam secukup rasa (Sekiranya perlu)
  • 2 sudu makan minyak zaitun
  • ½ labu bawang Holland (Dikisar)
  • 1 ulas bawang putih (Dikisar)
  • 1 inchi halia (Dikisar)
  • 1 batang jagung (Dipotong dua)
  • Brokoli (Dipotong kecil)
  • 1 sudu makan mentega

Instructions

  • Mula-mula, potong daging anggaran 1 inci tebal dan 5 inci lebar.
  • Gaulkan daging dengan lada hitam kisar, sos lada hitam, sos tomato, mix herbs, minyak zaitun, dan bahan kisar.
  • Perapkan daging di dalam peti sejuk selama 1 jam hingga 2 jam.
  • Panaskan air fryer pada suhu 140°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Kemudian, masukkan daging ke dalam air fryer dan masak selama 30 minit.
  • Terbalikkan daging dan masak lagi 10 minit. Keluarkan.
  • Masukkan jagung ke dalam air fryer dan masak selama 10 minit.
  • Masukkan brokoli dan masakkan selama 5 minit.
  • Akhir sekali, keluarkan semua bahan. Sapukan mentega pada jagung dan hidangkan bersama brokoli dan daging.
Print

Resepi Salad Ayam Dan Epal Guna Air Fryer

Course Makan Malam, Makan Tengah Hari, Sarapan
Cuisine Itali
Keyword ayam, epal, Salad/Kerabu/Ulam-ulaman
Prep Time 15 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 3 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 1 keping dada ayam (Dipotong dadu)
  • 1 sudu teh lada hitam kasar
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu teh minyak zaitun
  • ½ cawan gajus
  • 1 biji epal hijau (Dipotong kecil)
  • ½ cawan kismis
  • 3 sudu makan mayones
  • 1 pokok daun bawang (Dihiris halus)

Instructions

  • Panaskan Air Fryer pada suhu 180°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan gajus ke dalam Air Fryer dan renjiskan sedikit minyak zaitun. Masak selama 5 minit dan keluarkan.
  • Kemudian, gaulkan ayam dengan lada hitam kisar dan garam. Sapukan dengan minyak zaitun.
  • Masukkan ayam ke dalam Air Fryer. Masak selama 15 minit dan keluarkan.
  • Masukkan ayam, gajus, epal hijau, kismis, dan mayones ke dalam mangkuk.
  • Gaul hingga sebati dan taburkan hirisan daun bawang. Siap dan boleh dihidang!
Print

Ikan Salmon Bakar Cajun

Course Makan Malam, Makan Tengah Hari
Keyword Ikan
Prep Time 15 minutes
Cook Time 18 minutes
Total Time 33 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

BAHAN-BAHAN A

  • 3 keping ikan salmon
  • 1 sudu makan lada hitam kisar
  • 2 sudu makan rempah Cajun
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji lemon

BAHAN-BAHAN B

  • ½ biji salad lettuce (Dihiris kasar)
  • ½ batang lobak merah (Dihiris halus)
  • Tomato kecil

Instructions

  • Pertama sekali, gaul rata lada hitam, rempah Cajun dan garam.
  • Seterusnya, sapukan gaulan tadi pada seluruh permukaan ikan dan perahkan lemon ke atasnya.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 180°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan ikan ke dalam Air Fryer dan masak selama 10 minit.
  • Kemudian, terbalikkan ikan dan masak lagi 5 minit.
  • Akhir sekali, susunkan bahan B di dalam pinggan hidangan bersama dengan ikan salmon bakar.

 

Print

Resepi Ikan Bakar Tomyam Menggunakan Air Fryer

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Thailand
Keyword Ikan
Prep Time 15 minutes
Cook Time 18 minutes
Total Time 33 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

BAHAN-BAHAN A

  • 2 keping ikan tenggiri
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (Diketuk)
  • 1 helai daun limau purut (Dihiris)
  • 2 sudu makan serbuk/pes tomyam
  • 1 biji limau nipis (Diambil jus)

BAHAN-BAHAN B

  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • 3 biji cili api (Dicencang)
  • 2 biji bawang merah (Dicencang)
  • 2 biji limau kasturi (Diambil jus)

Instructions

  • Mula-mula gaul ikan bersama semua bahan A. Kemudian perapkan selama 30 minit.
  • Panaskan air fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan ikan ke dalam air fryer dan masak selama 10 minit.
  • Selepas itu, terbalikkan ikan dan masak lagi 5 minit. Keluarkan.
  • Akhir sekali, gaulkan bahan B dan hidangkan bersama ikan bakar.

 

Print

Resepi Tauhu Sumbat Guna Air Fryer

Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu
Keyword tauhu, tauhu sumbat
Prep Time 15 minutes
Cook Time 33 minutes
Total Time 48 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

BAHAN-BAHAN A

  • 4 keping tauhu
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak zaitun
  • ½ batang timun (Diparut halus)
  • ½ batang lobak merah (Diparut halus)

BAHAN-BAHAN B

  • 5 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ cawan air
  • 1 biji limau kasturi (Diambil jus)
  • 2 sudu makan gula
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu makan tepung jagung

Instructions

  • Panaskan air fryer dalam masa 3 minit pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam.
  • Sapukan garam dan minyak zaitun pada tauhu.
  • Masukkan ke dalam air fryer dalam masa 10 minit.
  • Kemudian, terbalikkan tauhu dan masak lagi dalam 5 minit. Keluarkan.
  • Masukkan cili merah dan bawang putih ke dalam air fryer, Masakkan selama 5 minit.
  • Selepas itu, kisarkan bahan-bahan tadi dengan air sehingga halus.
  • Masukkan bahan yang dikisar ke dalam mangkuk stainless steel (mangkuk yang sesuai untuk air fryer). Gaulkan dengan jus limau, gula, garam, dan bancuhan tepung jagung.
  • Masukkan mangkuk ke dalam air fryer dan masak selama 10 minit.
  • Tauhu dipotong serong dan dibelah tengah.
  • Gaulkan timun lobak merah dengan sedikit garam.
  • Masukkan timun dan lobak merah yang digaul ke dalam tauhu dan hidangkan dengan sos cili yang dimasak tadi.
Print

Resepi Omelette Tomato

Course Sarapan, Snek
Cuisine Barat
Keyword omelette, telur, tomato
Prep Time 15 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 3 biji tomato saiz besar
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh lada hitam kisar
  • 1 pokok daun bawang (Dihiris)
  • 1 biji cili merah (Dicencang)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu makan keju parmesan

Instructions

  • Potong tomato dia bahagian atas dan keluarkan isinya.
  • Gaul sebati telur, lada hitam, daun bawang, cili merah, dan garam di dalam mangkuk.
  • Masukkan bahan yang digaul ke dalam tomato.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 140°C sehingga lampu heater padam. Anggatan dalam 3 minit.
  • Masukkan tomato ke dala Air Fryer dan masak selama 20 minit.
  • Keluarkan dan taburkan keju parmesan. Kemudian, hidangkan.
Print

Omelette Cendawan

Course Sarapan
Keyword cendawan, omelette, sarapan, telur
Prep Time 15 minutes
Cook Time 33 minutes
Total Time 48 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 3 biji telur
  • 5 biji cendawan butang (Dihiris)
  • 1 biji cili hijau (Dihiris)
  • ½ labu bawang Holland (Dipotong dadu)
  • 1 sudu teh lada hitam kisar
  • 1 sudu makan mayones
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 2 mangkuk aluminium saiz 6 x 4 inci

Instructions

  • Mula-mula masukkan semua bahan kecuali minyak zaitun ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  • Sapukan minyak zaitun di dalam mangkuk aluminium.
  • Kemudian, tuangkan bancuhan telur ke dalam 2 mangkuk aluminium.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 160°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Selepas itu, masukkan mangkuk aluminium ke dalam Air Fryer dan masak selama 15 minit.
  • Keluarkan dan masukkan 1 lagi mangkuk aluminium. Masak lagi selamat 15 minit.
  • Akhir sekali, keluarkan dan sedia untuk dihidangkan.

 

Print

Resepi Kentang Bakar Oregano Guna Air Fryer

Course Snek
Cuisine Melayu
Keyword herb, kentang, kentang oregano
Prep Time 15 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 4 biji kentang
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu makan rempah oregano
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 1 labu bawang holland (Dihiris kasar)
  • 1 sudu teh lada hitam kisar
  • ½ cawan sos thousand island

Instructions

  • Mula-mula, basuh kentang dengan bersih. Selepas itu, lap hingga kering dan potong bentuk wedges.
  • Gaulkan dengan rempah oregano dan garam. Sapukan minyak zaitun.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Dalam masa 3 minit.
  • Bawang Holland dipotong wedges dan masukkan ke dalam Air Fryer. Masak selama 5 minit dan keluarkan.
  • Masukkan semua bahan ke dalam pinggan dan taburkan lada hitam dan gaul hingga rata.
  • Hidangkan bersama sos thousand island.
Print

Resepi Kerabu Mi Segera

Resepi kerabu yang mudah dibuat dengan bahan yang sedia ada di dapur dan pastinya menyelerakan.
Course Makan Malam, Makan Tengah Hari
Cuisine Malaysian
Keyword Mi/Pasta, Salad/Kerabu/Ulam-ulaman
Prep Time 15 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

BAHAN-BAHAN A

  • 2 paket mi segera perisa tomyam
  • 1 paket perisa tomyam
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 1 ekor sotong sederhana dibuang kulit
  • 5 ekor udang sederhana dibuang kulit
  • 1 batang sosej dihiris
  • 3 batang stik ketam dibuang plastik
  • 2 sudu makan jus limau kasturi
  • Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN B (DIHIRIS HALUS)

  • ½ batang timun
  • ½ batang lobak merah
  • 2 biji cili api
  • 1 biji cili merah
  • ½ labu bawang besar
  • 1 pokok daun ketumbar

Instructions

  • Masukkan mi segera ke dalam mangkuk stainless steel dan rendamkan dengan air mendidih hingga lembut. Kemudian, toskan.
  • Gaulkan mi segera dengan serbuk perisa tomyam dan minyak zaitun.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 180°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Gaulkan sotong, udang, dan sosej dengan sedikit garam. Sapukan dengan minyak zaitun.
  • Masukkan ke dalam Air Fryer dan masak selama 5 minit.
  • Masukkan mi bersama semua bahan yang digaulkan tadi, Bahan A dan Bahan B. Kemudian gaulkan hingga sebati.
  • Selepas gaulkan semua, ianya sedia untuk dihidangkan.

 

Print

Kerabu Ikan Bilis Dan Tempe

Resepi Kerabu Ikan Bilis dan Tempe menggunkan air fryer yang lazat untuk dinikmati.
Course Makan Tengah Hari
Cuisine Melayu
Keyword Salad/Kerabu/Ulam-ulaman
Prep Time 15 minutes
Cook Time 38 minutes
Total Time 53 minutes
Servings 4 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 1 paket tempe Dihiris nipis
  • ½ cawan ikan bilis Dibasuh dan tus kering
  • ½ cawan kacang tanah
  • 1 biji cili merah Dihiris
  • 1 biji cili hijau Dihiris
  • 1 labu bawang besar Dihiris
  • 1 kutum bunga kantan
  • 2 sudu makan minyak zaitun
  • Garam secukup rasa

Instructions

  • Panas Air Fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Masukkan tempe dan masak selama 10 minit. Keluarkan.
  • Masukkan ikan bilis dan renjiskan sedikit minyak zaitun. Kacau rata dan masak selama 10 minit. Keluarkan.
  • Basuh kacang tanah dan tus kering. Masukkan ke dalam Air Fryer dan gaulkan dengan sedikit minyak zaitun. Masak selama 10 minit.
  • Kacau lagi kacang supaya masak sekata. Masak lagi 5 minit dan keluarkan.
  • Bunga kantan dibelah dua dan hiris halus. Peroikan.
  • Masukkan tempe, ikan bilis, kacang tanah, bahan yang dihiris, bunga kantan, dan garam ke dalam mangkuk besar. Gaul rata dan hidangkan.
Print

Resepi Salad Caesar Guna Air Fryer

Panduan yang mudah untuk memasak salad caesar yang mengenyangkan.
Course Makan Malam, Makan Tengah Hari
Cuisine Itali
Keyword dressing, keju, makanan sihat
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
3 minutes
Total Time 38 minutes
Servings 2 orang

Equipment

  • Air Fryer

Ingredients

  • 3 sudu makan mentega
  • 2 ulas bawang putih (Ditumbuk hancur)
  • 1 sudu makan daun parsley cencang
  • 3 keping roti
  • ½ cawan gajus
  • ½ biji salad lettuce (Dihiris kasar)
  • 6 biji tomato ceri
  • 2 sudu keju parmesan
  • ½ cawan sos thousand island
  • 1 biji lemon (Diambil jus)

Instructions

  • Mula-mula gaul sebati mentega, bawang putih, dan daun parsley.
  • Sapukan mentega yang digaul pada kedua-dua permukaan roti dan potong dadu kecil.
  • Panaskan Air Fryer pada suhu 200°C sehingga lampu heater padam. Anggaran 3 minit.
  • Selepas itu, masukkan roti ke dalam Air Fryer dan masakkan selama 10 minit. Keluarkan.
  • Masukkan kacang gajus ke dalam Air Fryer dan masakkan selama 10 minit dan keluarkan.
  • Masukkan salad lettuce, tomato ceri, roti, dan gajus ke dalam mangkuk hidangan. Kemudian, taburkan keju parmesan.
  • Gaul sebati sos thousand island dan jus lemon. Siap! Dan sedia untuk di hidang.

Jom cuba resepi lain yang sesuai untuk sahur dan Ramadan Mommy di SINI.